BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангел Димитров: Македонските колеги абсолютно не желаят да се спомене, че има обща история

  • Written by:

Начинът, по който те се опитват да интерпретират историята, е силно уязвим

Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с РС Македония, предаде БГНЕС.

По време на срещата е обсъждана темата за края на Първото българско царство /1018 г./, неговите владетели, преди всичко цар Самуил.

„Спокойно мога да кажа, че разговорът беше абсолютно безплоден. Стигнахме до там, че за да не изпадаме в едни безсмислени разговори на тази тема я отложихме, но не сложихме край на нейното обсъждане“, каза проф. Димитров. Според него работата на комисията се върти в кръг, който той не би искал да определи като омагьосан.

Той подчерта, че начинът, по който македонски колеги се опитват да интерпретират историята, е силно уязвим и не е съобразен с историческата истина, както и с постиженията на световната медиавистика – науката, която изучава средните векове.

В същото време проф. Димитров подчерта, че „оставяме отворена вратата, искаме да стигнем до някакъв резултат“.

„За да не бъдат съвсем безплодни разговори, предложихме да продължим с една свързана пряко с това историческо време – въстанията на Петър Делян и Георги Войтех. Те са определяни като въстания, които трябва да възстановят българската държава. Това е важният акцент. Но въпреки всичко и по тази тема не успяхме да стигнем до никъде“, каза ученият.

Той заяви, че македонските колеги абсолютно не желаят да се спомене, че има обща история.

„А общата история е онова състояние от далечното минало, което дава една гаранция за намаляване на взаимното напрежение с една протиповоставена интерпретация на миналото. Това ще бъде един знак, че Договорът за приятелство и добросъседство ще получи развитие в онази част, която е свързана с работата на съвместната комисия“, заяви проф. Димитров.

Той смята, че постигането на резултат зависи само от политическата воля в РС Македония. Би било по-лесно, ако нашите колеги историци започнат да работят за промяна на масовите нагласи в обществото към нас, каза българският учен.

Проф. Димитров посочи, че комисията е създадена като функция на Договора за приятелство и добросъседство, подписан през август 2017 г. Желанието този договор да се изпълни, означава, че тази комисия трябва да работи, добави той.

Единственото по което е постигнат напредък е завършването на протоколите от 11 среща.

Следващата среща на смесената комисия ще се проведе в началото на юни.

„Стигнахме до съгласие да има следваща среща. Тя ще се проведе в началото на юни. Предложихме на нашите колеги братя Миладинови и техният ученик Григор Пърличев да станат тема на обсъждане на следващата среща. Не срещаме съгласие от страна на нашите колеги. Не си казахме нито една дума и за предложението за съвместно честване на Гоце Делчев. Нашите колеги не проявяват особена активност по тези въпроси“, каза проф. Ангел Димитров.

Днес се проведе 13-ото заседание на комисията, състояло се чрез видеоконферентна връзка на 22-23 април 2021 г.

Това е втората среща за тази година. Очаква се през тази година да бъдат проведени общо 5 срещи. През по-голямата част от миналата година Комисията не работи заради изборите в РС Македония, които се проведоха още през лятото.

Темата за цар Самуил беше обсъждана още в началото на работата на Комисията. Преди около две години българските и македонски учени бяха постигнали частичен консенсус за цар Самуил, който е създал една голяма българска държава и е продължител на българската царска династия. /БГНЕС

Източник: aktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!