BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Активности на българските дипломатически представители в Северна Македония

  • Written by:

Миналата седмица, посланикът на Република България в Скопие, Ангел Ангелов заедно с българския генерален консул в Битоля, Димитър Иванов проведоха среща с гуверньора на Народната банка на Република Северна Македония, Анита Ангеловска-Бежоска.

По време на дискусията са били обсъдени актуалните икономически процеси, в контекста на ограниченията, наложени от пандемията, както и възможностите за ускорение на икономическото развитие, включително чрез активизиране на търговията между двете държави. Направен бил обзор на състоянието на финансовия и на банковия пазар в Северна Македония. Българските дипломати са изрази готовност за оказване на подкрепа в адаптирането на местното законодателство във въпросните области към съответните европейски регламенти.

През изминалите две седмици, представители на българското посолство в Скопие и Генералното консулство на България в Битоля, участваха на няколко благотворителни събития в Северна Македония.

На 25 септември 2021 г. българският посланик Ангел Ангелов, неговата съпруга Биляна Ангелова и дипломати от посолството участваха на хуманитарния концерт „DIFFERENT“, посветен на децата със специални  потребности от основно училище „Невена Георгиева-Дуня“. Целта беше със събраните средства да бъде изградена сензорна стая в училището.

Съпругата на българския посланик, г-жа Биляна Ангелова получи специална благодарствена грамота. По този повод, тя заяви, че е важно да помагаме не само по време на събитията, а всеки път, когато имаме възможност.

На 29 септември 2021 г. в сградата на посолството на Република България в Скопие, посланик Ангел Ангелов получи плакет като израз на благодарност за приноса на посланик Ангелов и неговата съпруга Биляна Ангелова към развитие на отношенията в областта на културата. Присъденото през месец юни 2021 г. отличие бе връчено от председателя на Сдружението за култура и изкуство АртВивенди от град Охрид, Гьоко Алоски.

На проведената след церемонията среща бяха обсъдена реализацията на бъдещи съвместни проекти в областта на културата и съхранение на нематериалното културно наследство между посолството на Република България в Република Северна Македония и Сдружение Арт Вивенди.

На 1 октомври 2021 год. в основно училище за деца с нарушен слух и говор и ресурсен център „Кочо Рацин“ в Битоля се състоя церемония по предаване на дарение, събрано по време на традиционния международен благотворителен концерт, организиран от НПО „Македония уелкъм център“ и дипломатическия корпус в Република Северна Македония през месец май 2021 год.

От името на дипломатическия корпус, дарението бе връчено от посланика на Полша, Войчех Тичински и неговата съпруга, в присъствието на съпругата на посланика на Република България, Биляна Ангелова, генералния консул на Република България в Битоля, Димитър Иванов, директора на НПО „Македония уелкъм център“. Емилия Аврамчева, представители на посолството на Руската Федерация, ръководството на училището и ученици.

Дарението на под формата на училищни пособия бе прието с благодарност от директора на училището Валентина Стойкоска. След церемонията се състоя кратко театрално представление, подготвено от възпитаниците на училището.

На 6 октомври 2021 г. в паркът „Фредерик Шопен“ в Спопие бе отбелязан Световният ден на хората с церебрална парализа. Събитието бе организирано от Сдружението на родители на деца с церебрална парализа на град Скопие. Деца, родители и гости се забавляваха под звуците на музикална програма, съпроводена с куклено театрално представление.

Специален гост на събитието бе съпругата на българският посланик в Скопие, Биляна Ангелова, която традиционно подкрепя акциите на Сдружението и осигури лакомства за най-малките.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!