BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Interreg – IPA CBC Bulgaria – Serbia 2021 – 2027г. (ВИДЕО)

  • Written by:

В  Ниш (03.10.2019 г.) се състояха обществени консултации за подготовка на програмата за тансгранично сътрудничество между Р. България и Р. Сърбия, за период 2021 – 2027 год. От Босилеград на срещата присъстваха представители на Културния център, сдужение „ГЛАС” и портал „ГЛАСПРЕСС”.

В хотел Tami Residence в Ниш пред голям брой участници, общински служители, представители на местни и регионални власти, браншови организации, образователни и културни  институции, неправителствени организации и широката общественост на територията на целевите региони от Р. Сърбия се проведе интересна среща за важността на транграничното сътрудничество.

Откривайки форума поздравителна реч и кратка видео презентация направи Валентина Видович от Министерството на европейското интегриране, към Правителството на Р. Сърбия.  От българска страна участниците на важното събитие приветства г-н Стоян Канатов, представител на  Министерството на регионалното развитие и благоустройство на Р. България. Направен беше и анализ на предишните програмски периоди, като се обърна специално внимание на приоритетните  области през изминалите години и естествено бяха обсъждани нуждите за предстоящия шест годишен период  (2021-2027 г.) Г-н Владимир Пандуров от Министерството на европейското интегриране, към Правителството на Р. Сърбия в своето изказване направи няколко добри примери от проекти на други държави, членки на  ЕС в подобни трансгранични инициативи.

В последствие се получи интересна дискусия, в която част от участниците споделиха свои виждания за  предимствата и възможностите на самата програма. Чуха се и не малко критични изказвания, най – вече за начина на оценяване на самите проектни предложения, община Босилеград беше посочена като една от малкото, която реално не се е възползвала от тази програма в предишните години.  Коментиран бе и реалния транграничен ефект при отделни реализирани до момента проекти.

Научихме на края, че на 8-ми ноември в София ще се проведе поредната среща по доуточняване на предстоящите изискавния относно програмата за трансграничното сътрудничство между Р. България и Р. Сърбия.

ГЛАСПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!