BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

COVID-19COVID-19Следи тук НачалоУ насПо светаОбществоОбществоРазпространение и борба с коронавируса по светаСпециално за БНТ: Д-р Кейли Димитрова разказва как се справят със заразата от коронавирус в Германия

  • Written by:

Няма паника заради коронавируса, а се мисли с няколко хода напред, заяви специално за news.bnt.bg д-р Кейли Димитрова, която работи в Германия.

Кейли Димитрова е лекар в болница в Мюнхен. Дипломира се миналата година и специализира съдова хирургия. Преди това е завършила Немската гимназия в София. Епидемията от коронавирус е едно от първите предизвикателства в професията на младата лекарка.

Променя ли се начина, по който работят болниците в Германия?

Кейли Димитрова: В Германия няма никаква паника. От днес детските градини, училищата са затворени, както тук в Бавария, така и в Берлин. На лекарите се дават ограничен брой защитни облекла. Прибраха маските и защитното облекло и на всяко отделение има по 2 кутии максимално, защото искат да се застраховат за по-нататък. Всички планови операции се отменят и също се преструктурират отделнията. Германците планират и мислят с много ходове напред. Още от миналия понеделник всеки ден и има събирания на завеждащите и се обсъжда детайлно ситуацията.

Ти лично притесняваш ли се, защото си лекар и винаги си изложен на риск?

Кейли Димитрова: Не. Шансът да се заразим е достатъчно голям и в градския транспорт. Иначе в болницата от вчера се ограничават посещенията на пациенти и близките им се умоляват да се обаждат по телефона, за да разберат за състоянието им. Единственото, за което се притеснявам, са ресурсите, с които разполагаме и как ще се случва медицинската помощ за напред. Изведнъж започнаха да изчезват маските и дезинфектантите. А те са ни необходими, за да си вършим работата. Дори чух, че в частна клиника за един ден е изчезнал 11 литра дезинфектант. Може би някой се е възползвал.

Специализираш съдова хирургия, хората със сърдечни проблеми рискова група ли са за коронавируса?

Кейли Димитрова: Да, такива пациенти са застрашени, както и хора с ниска имунна система, след трансплантации и с хронични белодробни заболявания, затова трябва да се избягва контакт с тях, за да не ги заразим.

Има ли недостиг в аптеките в Мюнхен на антибактериални гелове, дезинфектанти?

Кейли Димитрова: Да, има. Зарежда се по малко и се дават до 3 бройки на клиент. Още на десетата минута всичко свършва. Няма тоалетна хартия, ако отидеш да пазараруваш вечер. Недоволство обаче няма. Навсякъде – в метрото, в магазините, в обществените тоалетни, има флайери с обяснения как се киха.

Какви съвети дават лекарите в Германия?

Кейли Димитрова: Обикновените указания, да се мият ръцете, да се дезинфекцира. Да се избягват събиранията. Всъщност почти всички събития са отменени – концерти, семинари, всякакви масови събития, занятията в университетите също.

На много приятели са им предложили да работят откъщи. Съветват да не се пътува и в градския транспорт, а да се ползва колело или кола. Естествено, стаите да се проветряват. Хората тук продължават свободно да ходят по ресторанти и кафенета, животът не се е променил.

Има ли все пак нещо, което дисциплинираните германци правят?

Кейли Димитрова: Самосъзнанието е най-важно в такива моменти. Това тук се спазва. Всеки, който има някакво съмнение, си седи вкъщи. Не се прекалява с излизанията и събиранията, разбира се, но все пак човек не трябва да се барикадира и да си променя живота.

Имам приятелка от Иран. Тя завърши преди три седмици и помоли никой от роднините и приятелите да не идва за завършването й. Не се притесняваше за себе си, а да не зрази евентуално пациентите си.

Източник: news.bnt.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!