BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

49 години от гибелта на Гунди и Котков

  • Written by:

Днес се навършват 49 години от катастрофата, отнела живота на две от най-ярките футболни звезди на България – Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков.

Днешният ден ще бъде отбелязан от футболен клуб Левски с поклонение от 10:30 ч. на Централните софийски гробища. Ръководство, служители, ветерани и привърженици на „Левски“ ще поднесат венци и цветя в памет на легендарните футболисти на „Левски“ и националния отбор.

Двамата загиват в прохода Витиня на 30 юни 1971 г. Гунди управлява своя автомобил “Алфа Ромео”, който се блъска на завой в прохода в товарен камион ЗИЛ, който е натоварил павета за Арабаконак. “Алфа Ромео”-то с двамата футболисти се запалва и те изгарят. Шофьорът на товарния камион Илия Цветков – запален левскар, в чиято кабината са залепени плакати на Гунди и Котков – скача веднага с пожарогасителя, но не може да ги спаси.

На погребението на Гунди и Котков се изсипват десетки, може би стотици хиляди. То е считано за най-многобройното в най-новата ни история, сравнявано е с това на цар Борис III. Когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища, последните участници в него са на Герена, където е поклонението.

Властта в страната дълго време мълчат по случая. Публикациите за катастрофата са малко и кратки. Причина за това е и една от най-големите катастрофи в историята на космонавтиката, в която загиват членовете на съветския „Съюз 11“. Челните страници на партийните органи са посветени на трагедията в Космоса и съветските косонавти, а не на Гунди и Котков.

Роденият на 4 май 1943 г. в София Георги Аспарухов Рангелов – Гунди е централен нападател, обявен за най-великия български футболист на XX век. Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г. Загива едва на 28 г.

Никола Котков – Котето е роден на 9 декември 1938 г. Нападателят е една от легендите на Локомотив (София), където играе 12 сезона. След това за кратко е част от ЖСК Славия. Умира на 32-годишна възраст като действащ футболист на Левски (София).

Източник: m.offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!