BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

24 май става ден на българската писменост, а не на славянската

  • Written by:
Въпреки мнението на учените, ВМРО обяви промяна за „победа на българщината“

24 май ще се преименува на „Ден на българската писменост, просвета и култура“, а не „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“. Това реши парламентът на първо четене, като прие промени в Кодекса на труда на първо четене. „За“ законопроекта на Искрен Веселинов и негови колеги от ВМРО гласуваха 73 депутати, 4-ма бяха против“, 34 гласуваха с „въздържал се“

Депутатите обаче отхвърлиха обаче промените внесени от Юлиан Ангелов, пак от ВМРО, с които 15 август, известен като Голяма Богородица, да бъде официален празник в националния ни календар.

В доклада към законопроекта се казва, че са постъпили отрицателни становища на Института за български език при Българска академия на науките и Общото събрание на Кирило-Методиевския научен център при Българска академия на науките. Според тях „премахването на израза „славянска писменост“ ще доведе до загуба на общославянската значимост на делото на братята Кирил и Методий и ролята на българската държава в това отношение.

Валери Жаблянов, който напусна парламентарната група на БСП, каза, че прави изказване от името на „неформалната група на прогресивните социалисти“. Той обвини патриотите, че това им предложение, е резултат гузната им съвест и „проспиването“ на Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония. Той бе категоричен, че празникът възниква като празник на славянската писменост и култура.

Тома Биков заяви, че между двете четения, от ГЕРБ ще търсят диалог с всички обществени организации, така че ако се променя формулировката на празника, от това да произтече национално съгласие, а не разделение. „Ние не желаем да постигаме такъв резултат“, каза Биков.

От ВМРО обявиха промяна в името на празника за победа за българщината. ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е изконно наша, се казва в позицията на партията на Каракачанов.

„Не бива да страдаме от комплекси. Нека не забравяме, че славянофилството е политическа доктрина на друга държава, която има своите имперски цели и намерения от времето на Петър Велики нататък“, мотивира промените депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

„Кирилицата, която се създава в България, и подменя глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ и Методий, представлява част от фундаменталното реформаторско движение, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър,“ каза Милен Михов.

Сериозните измененията в Кодекса на труда, внесени от Министерски съвет са свързани с колективното трудово договаряне, извънредния труд и правата на работниците. Основните акценти в гласуваните поправки са:

– Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа.

– Увеличаване на времето за изчисляване на сумарното работно време до 12
месеца, като в момента то е до 6. В закона, обаче, ще бъде записано 4 месеца, а
12 месеца ще бъде при извънредни случаи.

– При първа работа служителят ще може да ползва отпуск след 4 месеца, а не както
досега – 8 месеца.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!