BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

14 април – ден на Болградската гимназия

  • Written by:

Всяка година на 14 април Болградската гимназия «Георги Раковски» отбелязва деня на рождението на своя патрон – патриарха на българското революционно движение Георги Раковски.  Традиционно в този ден има няколко събития: почетен караул полага цветя пред паметника на Георги Раковски до централния вход на гимназията; приемане на нови гимназисти, които полагат клетва; провеждане на костюмиран бал  по класическа традиция в актовата зала на  гимназията. За съжаление, поради извънредното положение във връзка с короновируса всички тези традиционни мероприятия не бяха проведени, обаче това не е повод още веднъж да се припомни за историята на Болгардската гимназия.

Проектът за българско средно училище в Бесарабия е разглеждан от руската администрация още от средата на 40-те години на XIX век, но не получава развитие, заради руската политика за създаване на централизирана образователна система. Развитието му става възможно след Кримската война, когато Болград с около 40 български колонии е присъединен към Молдова. През януари 1858 година делегация на българските колонии представя в столицата Яш подписка за откриване на училището на княз Никола Конаки-Богориди, самият той от български произход. Съдействие им оказва и Георги Раковски, който по това време се намира в Яш и се познава с княза от ранна възраст. На 28 юни 1858 година княз Никола Богориди издава хрисовул (грамота) за създаването на Бълградско централно училище.

Съдбоносна за гимназията е 1999 г.,  която с  постановление № 536 на  Кабинета на Министрите на Украйна от 5 април 1999 г.   приема името на Георги Стойков Раковски. Същата година на  12 юни  пред централния вход на гимназията бе открит  паметник на Георги Раковски. Бюстът на Раковски е изработен от известния скулптор академик Иван Лазаров през 1936 година. Той е направил три бюста, единият от тях се намира в централния парк в град София, другият – на централния площад в град Котел, а третият – украси парка на Болградската гимназия.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!