BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Унищожителна критика към България в Европарламента

  • Written by:

Сериозни критики са били отправени към България на днешното закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България.

Това съобщи за БНР журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов, който участва в заседанието.

„По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна“, разказа той.

От българска страна са участвали вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В заседанието са участвали и представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции, както и представители на българското гражданско общество.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите.

“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли”. Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред EURACTIV след заседанието.

Тя гарантира, че темата няма да бъде забравена.

“Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други поводи да се върнем към темата”, каза тя пред EURACTIV.

„Европейският парламент е тромава институция. Да се очаква бърза реакция от него е нереалистично“, коментира във фейсбук профила си и евродепутатът от Демократична България Радан Кънев. Той също участва в събирането на подписите за изслушването. „Но усилията ни европейските институции да реагират на кризата на правовата държава в България вече дават резултат. Първата стъпка беше днешното закрито изслушване на представители на кабинета и прокуратурата. Следващата – предстоящият дебат в Комисията по граждански права и правосъдие (LIBE), а най-важната – откритият парламентарен дебат с Европейската комисия, за който внесох искане, подкрепено от 55 евродепутати.
Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи – защото като европейски граждани, ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права“, написа още Кънев.

Прокуратурата: Гешев предложи дискусията в ЕП

За същото събитие пресцентърът на прокуратурата излезе с отделно съобщение. В него се посочва, че дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев:

„Днес, 28.08.2020 г., зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна връзка в закрито заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент в Брюксел.

В срещата от българска страна се включиха още заместник министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции.“

Източник: m.offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!