BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Увеличава се отрицателния естествен прираст на населението в Северна Македония

  • Written by:

Държавният статистически институт на Северна Македония публикува най-новите данни за естественият прираст на населението в страната. Според тези данни, през четвъртото тримесечие на 2020 година в страната е регистриран отрицателен естествен прираст на населението от – 4.530 лица.

Броят на живородените през четвъртото тримесечие на 2020 година в сравнение със същия период на 2019 година се е увеличил с 4.8% и възлиза на 4.935 живородени деца. От друга страна, в резултат на пандемията с Covid-19 и забавянето на съобщенията от определени реони за предишните тримесечия, броят на смъртните случаи през четвъртото тримесечие на 2020 год. се е увеличил с 89,1% в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. и възлиза на 9.465 души.

Най-тревожна ситуация с намаляване на населението има в Пелагониския регион за планиране, в който най-големи градове са Битоля и Прилеп. В този регион за три месеца е регистриран отрицателен естествен прираст от -944 лица.

Като се има предвид, че столицата на страната – град Скопие е разделен на 10 отделни общини, рекордьор по отрицателен естествен прираст в Северна Македония е община Битоля. Така през четвъртото тримесечие на 2020 година в Битоля са били регистрирани 161 живородени деца, докато броят на починалите лица е 520, което означава че населението на общината за само три месеца е намаляло за 339 души.

На второ място по отрицателен естествен прираст в Северна Македония е община Прилеп, чието население през последните три месеца на 2020 година е намаляло за 331 лице. В Прилеп са регистрирани 142 живородени деца, докато броят на смъртните случаи в общината възлиза на 473.

Броят на браковете в Северна Македония през това тримесечие на 2020 година е намалял с 19,7% в сравнение със същия период на 2019 г. и възлиза на 2.689 брака. От друга страна, спад от 19,3% е забелязаен и при броя на разводите, като за последните три месеца на 2020 год. са регистрани нови 540 разведени двойки.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!