BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тържествено събрание по случай Освобождението на България обедини в Тараклийския университет българи от Молдова, Украйна, България и Малта

  • Written by:
Тържествено събрание обедини днес в аулата на Тараклийския университет „Григорий Цамблак“ представителите на българските общности от Молдова, Украйна, България и Малта, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2373308

Въпреки сложните условия поради пандемията, районният съвет на Тараклия и учебното заведение организираха празника по повод 143 годишнината от Освобождението на България от Османското робство. Тази година форумът мина в нестандартен формат – повечето от участниците, както високопоставените лица, така и артистите, взеха участието в мероприятието онлайн.

Гостите в залата, спазвайки всички предпазни епидемиологични мерки, чуха поздравителните адреси от вицепрезидента на България Илияна Йотова, министъра на образованието на Молдова Лилия Поголша, българския посланик в Евгени Стойчев, председателя на район Тараклия Иван Паслар и много други. Между поздравленията звучаха произведенията от литературно-музикална композиция „Българска свобода“, подготвени от студентите на университета, от артистите от районната Службата на културата и от деца.

От името на председателя на парламента на Молдова Зинаида Гречани, председателят на район Тараклия награди (задочно) заместник-председателя на Народното събрание на България Валери Симеонов. С отделна грамота за вниманието към историческата диаспора Валери Симеонов бе награден и от организацията „Българска община в Република Молдова“. От районния съвет на Тараклия бе награден посланикът Евгени Стойчев. Той получи паметна статуетка „връх Шипка“, изваяна от местни майстори. Отличието му се връчва заради постоянна подкрепа, оказвана на района, за родолюбивата дейност, заради популяризирането на историята, традициите и културата на българите в Молдова. Председателят на район Тараклия Паслар връчи и други благодарствени награди.

„Този празничен ден означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на отечеството. Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем, възпитавайки младото поколение в патриотизъм и почит към паметта на героите. Изказвам общата ни благодарност на нашата прародина – България, за грижата и подкрепата на българите в Молдова. Господ да пази България и българите, Честит празник!“, каза ръководителят на район Тараклия в поздравителния си адрес.

По време на проявата непрекъснато бяха припомняни имената на военни дейци, революционери и опълченци, пожертвали своя живот за свободата на родината си. В памет на тях дипломатическият корпус на България, Русия и районното ръководство засадиха борче до университетската сграда, продължавайки по този начин миналогодишната традиция на засаждане на дърветата.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!