BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Танцов конкурс се проведе между творческите групи на учебните заведения в район Тараклия

  • Written by:

Седмият хореографски конкурс „Във вихъра на танца“ се проведе между 10-те творчески групи при учебните заведения в район Тараклия, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2118121

Организаторът на мероприятието – районното управление на образованието, младежта и спорта (РУОМС ) имаше за цел чрез конкурса да открие и подкрепи най-талантливите деца в танцовото изкуство.

В състезанието участваха танцови състави от градовете Тараклия и Твърдица, селата Балабану, Долна Албота и Горна Албота, Кайраклия, Кортен, Новосьоловка и Будей.

Според условията на конкурса екипите от деца подготвиха и представиха на членовете на журито два танца – народен и модерен. Тази година младите танцьори показаха и умението си да импровизират.

Голямата награда за народен танц (български) грабна колектив „Колибри“ от гимназията на село Кайраклия.

Призът за съвременен танц получи група „Асорти“ от гимназията на село Горна Албота.

Първо място взе колектив „Молдавита“ от гимназията на село Долна Албота, след него се наредиха творческата група „Изворче“ от лицея на град Твърдица, колектив „Сюрприз“ от гимназия „И. Инзов“ в град Тараклия и ансамбъл „Юност“ от гимназията на село Будей, съобщи специалистът по работа с младежта Виктория Войтович.

В конкурса батл най-добрите бяха Савели Крясков от село Новосьоловка и Мадлин Валентир от Кортен.

От РУОМС всички танцови групи получиха грамоти за участието в конкурса и сертификати на стойност 300 леи (30 лева).

Член на журито, хореографът Елена Мишкой сподели, че конкурсът задължително трябва да се провежда, за да се популяризира заниманието с танци. За цялостното хармонично развитие, детето се нуждае не само от умствена, но и от физическа активност.

Благодарение на танци децата са по здрави, те придобиват усещане за красота, ритъма и хармонията, учат се да работят в колектив и поемат отговорността един за друг. Когато децата танцуват, те изпитват много положителни емоции, което е от голямо значение в ежедневието ни.

Освен това Мишкой отбеляза, че в конкурса на по-високо ниво бяха представени народните танци (молдовски, руски, украински, български) в сравнение с модерните, което според нея се дължи на отсъствието на учители – специалисти по модерните танци.

Според члена на журито, началника на методическия център при РУОМС Олга Вичева децата са много заинтересовани от танци, „това го виждаме всяка година при разпределянето на кръжоците в училищата. Но има голям проблем с недостига на професионални хореографи. Днес в конкурса не се представиха осем училища, което говори затова, че в тях няма специалист, а децата са лишени от най-обичаното от тях занимание“, каза Вичева.

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!