BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студентите в България отбелязват своя празник

  • Written by:

На 8 декември българските студенти отбелязват своя празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“ в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 г. в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Според даннни на Националния статистически институт (НСИ) студентите в България през учебната 2019/2020 година са 222 997. От тях над 190 000 учат в държавни висши учебни заведения. Други над 20 000 са в частни университети.

ММ ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!