BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Смисълът за Западните Балкани да бъдат в ЕС е общата европейска интеграция и просперитет на региона, а не да се генерират непрекъснато конфликти, заяви премиерът Борисов

  • Written by:

София, 28 февруари /БТА/
Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари на българския министър председател Бойко Борисов, на правителството и на българския народ за цялостната подкрепа за неговата страна за реализиране на ключовите й външнополитически и национални интереси. Преди всичко това е нашата интеграция в НАТО и ЕС, която ще последва, заяви Душко Маркович на съвместна пресконференция в МС с премиера Борисов.
Премиерът на Черна гора е на официално посещение в България.
Вие дадохте силна подкрепа на Черна гора, черпехме от вашия опит, същевременно вярвахте в нашия потенциал, когато това не беше съвсем лесно, допълни премиерът на Черна гора и изтъкна, че и днес неговата страна разчита на подкрепата на България.
Премиерът Бойко Борисов отново декларира пълната подкрепа на България за Черна гора в преговорния процес, включително и с новите условия и изтъкна доброто сътрудничество между двете държави в сферата на отбраната. Смисълът за Западните Балкани да бъдат в ЕС е общата европейска интеграция и просперитет на региона, а не да се генерират непрекъснато конфликти, заяви премиерът Борисов.
Премиерът на Черна гора съобщи, че предстои отварянето на още една глава в преговорния процес, както и това, че страната тази година ще изпълни временните критерии за още две глави. Така разчитаме, че ще ускорим нашия процес на интеграция и разчитаме, че Черна гора ще бъде следващата приета членка, допълни той. Душко Маркович благодари на българския премиер за подкрепата на България по време на европредседателството за предложението на Черна гора Адриатическо-Йонийският коридор да бъде включен в мрежата от магистрали на ЕС, които ще получат средства от еврофондовете, като изтъкна, че това е важен инфраструктурен проект не само за неговата страна, но и за региона. Премиерът на Черна гора днес отново е поискал подкрепа от Борисов по проекта в рамките на новата ЕК.
Сред сферите за двустранно икономическо сътрудничество, гостът изтъкна туризма, енергетиката, селското стопанство. Днес е постигнато съгласие за необходимостта от спогодба за сътрудничество в образованието, защото много младежи от Черна гора искат да следват в България.
По инициатива на България ще се въведат чартърни полети по линията Истанбул – София – Подгорица, а по време на летния туристически сезон – между Варна и Тиват, съобщи още гостът. Борисов съобщи, че министрите на транспорта на двете страни са разговаряли с техните колеги от Турция и посочи, че това ще е изгодно и за трите държави.
На 27 и 28 май ще се видим отново в рамките на домакинството на България по процеса „Акаба“, каза Борисов и изтъкна, че това би било добре за региона.
България осъжда всички вандалски актове, които съпровождат религиозните процеси, заяви още Борисов. Надявам се и в Черна гора, този проблем, който е видим за всички нас, да се разреши, допълни премиерът Бойко Борисов.
България, като съпредседател на Берлинския процес от 1 януари т.г., отново ще акцентира върху темата за Западните Балкани по пътя им към ЕС. Това, което се обединяваме, че българската поговорка „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“, в момента с пълна сила важи и за колегите в Западните Балкани, каза Борисов и добави, че се надява всяка една страна от региона да си ревизира поведението. Не може, когато говорим за общо европейско семейства, да забраниш на президента на Черна гора да посети дадена държава, допълни Борисов и изтъкна, че това не е в унисон на общата ни европейска перспектива.
Борисов изрази надежда скоро да има развитие в двустранното сътрудничество в енергетиката. Довършваме дружеството в енергетиката, отбеляза премиерът и напомни, че между Черна гора и Италия вече има подводен кабел за пренос на електроенергия. Черна гора има желание да участва като миноритарен акционер в ядрените мощности на България, съобщи още Борисов.
Душко Маркович съобщи, че е поканил българския премиер да посети Черна гора.

Източник: София                  
 
                                                                      Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!