BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Следващата година в Северна Македония ще се проведе преброяване на населението

  • Written by:

Една от най-актуалните теми на политическата сцена в Северна Македония в момента е провеждането на преброяването на населението, което е планирано да започне на 1-ви април 2021 година. С цел успешна реализация на тази статистическа операция, македонското правителство подготви нов закон за преброяването, който вчера беше представен пред депутатите на комисията по европейски въпроси в македонския парламент. Преброяването се планира да струва общо 8,5 милиона евро.

Последното преброяване на населението в Северна Македония бе проведено през 2002 год. и тя е единствената държава в Европа, която няма извършено такава статистическа операция през последните 18 години. Неуспешен опит за преброяване на населението в Северна Македония имаше през 2011 година. Тогава преброяването започна на 1 октомври, но беше прекратено на 10 октомври, тъй като всички членове на комисията за преброяване подадоха неотменима оставка. Тогавашните управляващи партии в страната, ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ, взаимно се обвиняваха, че е имало опит за фалшификация на преброяването, но истинските причини за прекратяването никога не бяха съобщени.

С новия закон за преброяване на населението се предвижда да бъдат обхванати и лицата, които по-малко от една година не живеят в Северна Македония. Тези лица ще бъдат преброени по този начин, че техните роднини ще трябва да съобщят техният ЕГН, преди преброителите и да подпишат декларация. От Държавният статистически институт по този въпрос казаха, че тези лица ще бъдат записани в отделни табели и няма да влязат в броя на населението, което живее в страната.

Опозиционните партии, ВМРО-ДПМНЕ и Алтернатива – Алианса на албанците, съобщиха, че са внесли четиридесет изменения в Закона за преброяването. Партията ВМРО-ДПМНЕ настоява преброяването да се извърши с четци на пръстови отпечатъци, защото според тях, това бил единственият начин да се определи точният брой жители, живеещи в момента в страната.

От партията Алтернатива – Алианса на албанците заявиха, че ще подкрепят закона за преброяването, но заявиха, че крайният срок за завършване на преброяването трябва да бъде удължен до 30 април. Те също така настояват преброяването да не се организира от Държавният статистически институт на Северна Македония, а за тази цел да се създаде специална Държавна преброителна комисия.

Oт управляващата партия – СДСМ заявиха, че с проектозакона за преброяване на населението целта е тази статистическа операция, сега и в бъдеще, да не се третира като политически въпрос. Според тях, преброяването не трябва и няма да зависи от волята на политическите партии и лидери. Цялата подготовка за организиране на преброяването щяла да бъде професионална и прозрачна според всички международни стандарти, а статистическта служба на ЕС – Евростат била включена в процеса през цялото време.

През юни 2019 г. в 13 общини в Северна Македония се проведе пробно преброяване на населението. Това беше подготовка за реалното преброяване, което трябваше да се проведе през април 2020 година. Но поради предсрочните парламентарни избори в страната през 2020 г. преброяването беше отложено за една година. В доклада на Европейската комисия за Северна Македония се отбелязва, че бил постигнат особено добър напредък в провеждането на пробната фаза от преброяването на населението.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!