BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония ще получи 140 милиона евро от Световната банка за спраяване с кризата от коронавируса

  • Written by:

Световната банка ще подкрепи Северна Македония с около 140 милиона евро за справяне с последиците от кризата, причинена от коронавируса. За тази помощ е било обсъждано в рамките на Пролетните срещи на МВФ и Световната банка, които тази година се проведоха чрез видеоконферентна връзка. Като част от това събитие, е била проведена и срещата между вицепрезидента на Световната банка за Европа и Централна Азия, Сирил Милър с няколко министри от македонското правителство, както и с управителката на Народната банка на Северна Македония.

Една част от средствата в размер на около 90 милиона евро, ще бъдат използвани за нов проект „Проект за бързи действия срещу COVID-19“.  Този проект има за цел засилване на здравните институции чрез увеличаване на капацитета за тестване, след това осигуряване на допълнително оборудване за лабораториите, на защитно медицинско оборудване и материали, реновиране на болниците, както и разработване на системи за навременно откриване на нови случаи на заразени лица.

Останалите 50 милиона евро за ще бъдат насочени към мярката „Финансова подкрепа от една минимална работна заплата“ за работодатели и самостоятелно заети лица. Тази мярка е предназначена за за подкрепа на всяка компания, която има намаление на приходите с поне 30% през април и май – в сравнение с приходите през същия период в 2019 г.

Световната банка публикува и нов доклад за икономическите прогнози в различни държави. Според този доклад, Северна Македония се справя най-добре с икономическия шок от кризата с коронавируса в сравнение със всички останали страни от региона на Западните Балкани. От македонското правителство посочиха, че Световната банка в доклада прогнозира, че страните от региона на Западните Балкани ще се изправят пред рецесия и регионалния растеж се очаква да бъде отрицателен между -3% и -5,6%.

Според Световната банка, Северна Македония ще има най-малко забавяне в икономиката, което ще бъде между -1.4% и -3.2%. За сравнение, в Черна гора се очаква икономически спад от 5,6% до 8,9%, прогнозата Сърбия е отрицателен ръст от 2,5% до 5,3%, за  Албания се очаква отрицателен ръст от 5% до 6,9%, а за Косово очаквания спад на БВП е от 4,5% до 11,3%.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!