BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония отбеляза напредък на индекса на човешките права и свободи на организацията „Freedom House“

  • Written by:

Aмериканската неправителствена организация „Freedom House“ (Фрийдъм Хаус) публикува най-новия годишен глобален доклад за политическите права и гражданските свободи „Свобода в света 2021“ със заглавие – Демокрацията под обсада. Фрийдъм Хаус е организация със седалище във Вашингтон, а бюджетът на организацията в голяма част е безвъзмездна помощ, предоставена от правителството на САЩ. Методологията на доклада е до голяма степен извлечена от Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на ООН през 1948 г.

Доклада „Свободата в света 2021“ оценява правата и свободите от които се ползват хората в реалния свят, а в него се посочва, че през 2020 г. се отбелязва спад в глобалната свобода за 15-та поредна година. Този упадък на демокрацията обхваща различни страни във всеки регион, от дългогодишни демокрации като СAЩ до консолидирани авторитарни режими като Китай и Русия. От 195 страни които са намират в доклада, 82 са оценени като свободни, 59 като частично свободни и 54 страни в света според доклада са несвободни държави.

Фрийдъм Хаус в най-новият доклад продължава да оценява Северна Македония като частично свободна страна с рейтинг от 66 точки, от възможните 100. Този резултат представлява подобрение от три точки за Северна Македония на индекса на човешките права и свободи в сравнение с миналата година, когато имаше рейтинг от 63 точки. С това страната е сред петте държави в света, които са постигнали най-голям напредък през 2020 година. В отделните подкатегории на „Свободата в света 2021“, Северна Македония има 27 от 40 възможни точки в категорията „Политически права“ и 39 от 60 възможни точки в категорията „Граждански свободи“.

Северна Македония в доклада е между няколкуте страни, за които е посочено че са имали важни събития през 2020 г., които са засегнали тяхната демократична траектория и заслужават специален контрол през 2021 г. Организацията Фрийдъм Хаус изтъква, че преизбраното наскоро правителство на премиера Зоран Заев е обърнало години на демократично отстъпление, но на страната продължава да й се отказва шанс да се присъедини към Европейския съюз. Ляво настроеното правителство е успокоило напрежението след парламентарната криза от 2017 г., която парализира нормалната политическа дейност. В доклада пише още, че Северна Македония продължава да се бори с корупцията и докато медиите и гражданското общество участват в енергичен обществен дискурс, журналистите и активистите са изправени пред натиск и заплашвания.

В групата на частично свободни страни от региона на Балканите още се намират Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия. В групата свободни страни от региона, са намират страните-членки на ЕС – България, Хърватия, Румъния и Гърция.

Най-свободни страни в света според доклада „Свободата в света 2021“ са Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и Холандия, а най-малко свободни са Сирия, Еритрея, Южен Судан, Туркменистан и Северна Корея.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!