BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Размерът на минималната потребителска кошница в Северна Македония е повече от два пъти по-висок от минималната заплата

  • Written by:

Нито две минимални заплати в Северна Македония, не са достатъчни за покриване на разходите за месечната минимална потребителска кошница за четиричленно семейство. Това става ясно от доклада на Съюза на синдикатите на Северна Македония, който публикува данни за минималната потребителска кошница в страната за месец декември 2020 г.

Според тези данни на едно четиричленно семейство в Северна Македония, през декември са му били необходими минимум 33.697 денара (548 евро), за задоволяване на основните нужди. Най-много средства от семейния бюджет се изразходват за храна и напитки – 229 евро, 176 евро са били нужни за домуване, а по около 40 евро са били неопходими за хигиена и транспорт.

За дрехи и обувки на македонските граждани са им били достатъчни 35 евро, а расходите за култура са били 17 евро. Най-малко пари гражданите на Северна Македония са похаричили за здравеопазване – 12 евро.

Като се има предвид, че законната минимална заплата в Северна Македония е 243 евро, това означава, че дори ако в едно семейство и двамата родители вземат минимална заплата, за покриване на минималните месечни разходи ще им липсват около 60 евро. Средната месечна нетна заплата в Северна Македония, която през октомври 2020 г. възлиза на 453 евро, е по-малка от размера на минималната потребителска кошница за 105 евро.

От друга страна, според статистическата служба на ЕС– Евростат, хората в Северна Македония купуват най-евтините храни, безалкохолни напитки и тютюн в сравнение с другите страни в Европа. Средната цена на храните и безалкохолните напитки в Северна Македония е само 61% от средната цена за тези продукти в ЕС, а нивото на цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия е само 48% от средното ниво на цените на съответните продукти в ЕС.

Средните цени на облеклото и обувките в Северна Македония са били на ниво от 76% и 82% в сравнение с цените на тези продукти в страните-членки на ЕС, а страната е на второ място между 37-те страни в проучването по отношение на разходите за потребление на домакинствата, като нивото на тези разходи в Северна Македония е на ниво от 50% в сравнение с средното ниво на ЕС.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!