BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Радев: Гласувайки българите в чужбина укрепват своята духовна връзка с Родината

  • Written by:

Гласувайки българите в чужбина всъщност укрепват и своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено политическия живот в България, което е изключително важно. Това каза президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

В продължение на консултациите на държавния глава за провеждане на предстоящите парламентарни избори, днес Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова провеждат видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница.

Президентът посочи, че за първи път правим избори в условия на пандемия, не само в България, но и в целия свят. „Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират, да им бъде гарантирано конституционното право да гласуват, независимо къде по света се намират, и да направим така, че всички заедно да гарнираме едни активни избори с нормална избирателна активност и с доверие в изборния процес. Гласуването в чужбина за нас има още едно важно значение, не само да бъде зачетен вашия глас, но за нас българите в чужбина, гласувайки, те всъщност и укрепват своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено политическия живот в България, което е изключително важно. Това е много важен факт, върху който трябва да работим всички заедно и институции, и граждански организации, и политически партии, така че вашето участие в тези избори да бъде активно”, заяви президентът.

Държавният глава каза, че пандемията представя редица предизвикателства пред тях и пред всички институции, относно организирането на процеса. „Досега ние имахме възможността да обсъдим тези предизвикателства с редица отговорни институции, с обществени организации и с политически партии, но това, което представлява интерес и за вас, и да чуем вашето мнение, е има ли нужда според вас от някакви законодателни промени, от организационни промени за гласуването в чужбина, така че да имате стимул да участвате, да ви се гарантира правото на глас, да имате облекчени условия при разкриването на СИК-и, набирането на членовете им, и това е много важно – във всяка от държавите, в които се намирате, мерките са различни, ограниченията са различни, условията са различни, така че да постигнем максимално реализиране на вашите права, при едни нормални условия, които да гарантират и вашето здраве и глас”, каза Румен Радев

снимка: duma.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!