BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първи случай на болен с коронавирус в Северна Македония

  • Written by:

За съжаление, заразата с коронавирус пристигна и в Северна Македония. Днес положителен тест за присъствие на коронавирус бил регистриран при 50-годишна македонска гражданка. Тя пристигнала в Северна Македония снощи от Италия, където е била на посещение в продължение на един месец. Тя в страната е пристигнала през граничния пункт Табановце-Прешево, на границата със Сърбия, а е пътувала с микробус заедно с други пътници.

На пресконференция която се проведе днес след обяд в правителството, министерът на здравеопазването на Северна Македония, Венко Фипипче заяви, че жената е приета на Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие. Тя била болна в продължение на две седмици и е била лекувана още в Италия. Но по време на лечението в Италия, не й е било направено изследване за коронавирус.

Според министерът Венко Филипче, това че жената е била болна вече 14 дни означавало, че при нея е изминала период, през който тя може да предава вируса на други лица. Македонският министър на здравеопазването посочи, че все пак самоличността на лицата, пътували с жената, се установява и всички те ще бъдат тествани за коронавирус. Той добави, че карантина и изолация ще има само за лицата, за които със сигурност ще се установи, че са били в контакт със заразената жена.

Епидемиологът д-р Зарко Караджоски от Института за обществено здраве на Северна Македония, на пресконференцията каза, че жената е била приета на лечение на Клиниката по инфекциозни заболявания от специално оборудван екип със защитни костюми. Тя е била поставена в карантина и към момента  е тя беше в съзнание и е могла да дише самостоятелно.

Да напомним, че вчера и днес се бяха направени тестове за присъствие на коронавирус при пет лица, които са показаха отрицателни. Премиерът на Северна Македония, Оливър Спасовски призова хората на спокойствие, като изрази увереност, че властите в страната имат ситуацията под контрол.

За тази вечер е насрочена още една пресконференция в Правителството на Северна Македония, на която се очаква да събощени повече подробности за епидемията с коронавирус в Северна Македония.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!