BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първата пратка от 5.850 ваксини срещу Covid-19 ще пристигне в Северна Македония през февруари

  • Written by:

Първите ваксини срещу COVID-19 в Северна Македония ще пристигнат по-рано от очакваното. Ако досега се очакваше първите ваксини да пристигнат през месец март, вчера министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че първата пратка от 5.850 дози ваксини от компанията „Пфайзер“, ще пристигне в Северна Македония през февруари. Това количество било осигурено чрез преки преговори между македонските власти и американската фармацевтична компания.

В интервю за македонската национална телевизия „Канал 5“,  министърът Венко Филипче съобщи, че страната е осигурила общо 800.000 дози ваксини за 2021 год. от производителя „Пфайзер“. Следващата пратка от 17.550 ваксини трябва да пристигне през март и поне още толкова ваксини се очаква да пристигнат през месец април.

Македонските власти все още са били в очакване на датата, кога ще пристигнат 833.000 дози ваксини, които са осигурени чрез системата за солидарност – Ковакс. Македонския министър на здравеопазването заяви, че освен България, Полша и Гърция, сега и Австрия била готова да отдели за Северна Македония от ваксините доставени за нейните граждани, чрез механизма за солидарност на държавите от ЕС, с който се предоставят ваксини на страни извън Съюза.

Ваксинацията в Северна Македония започва през февруари, а според плана първо ще бъдат ваксинирани здравните работници, след тях възрастните и хронично болните хора, а след това и всички останали граждани. Ваксината ще бъде безплатна за всички, а Венко Филипче съобщи, че преди началото на ваксинацията в Северна Македония ще бъде проведена медийна кампания, която да убеди гражданите, че ваксините са безопасни.

За процеса на ваксинация в страната, вчера отново говореше и премиерът Зоран Заев. В интервю за македонската национална телевизия „Сител“, той каза, че е възможно ваксини от регистрирани компании и одобрени от Световната здравна организация да пристигнат в Северна Македония и по-рано. Зоран Заев посочи, че Китай е проявил интерес да предостави 200.000 ваксини на Северна Македония още през януари, но македонските власти трябва да видят какви са условията за това да се случи.

Премиерът Заев заяви, че той ще се ваксинира, за да даде пример и да изпрати послание, че ваксината е безопасна за хората. Той призова македонските граждани да се ваксинират, с изключение на онези групи, за които лекарите ще я изключат, тъй като според световните експерти ваксината била безопасна.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!