BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проучване: До 2025 г. половината работни места ще са заети от роботи

  • Written by:

Снимка: iStock/Guliver

Половината от всички работни задачи ще бъдат изпълнявани от машини до 2025 г. Това е тенденция, която може да влоши неравенството, прогнозира доклад на Световния икономически форум /СИФ/, информира БГНЕС. Мозъчният тръст заяви, че „революцията на роботите” ще създаде 97 000 000 работни места в цял свят, но ще унищожи почти толкова, поставяйки някои общности в риск. Рутинните или ръчните задачи в администрацията и обработката на данни са най-застрашени от автоматизация, заявиха от СИФ.

Ще се появят нови работни места в области като социални грижи, обработката на данни и зелената икономика. Изследванията на форума са обхванали 300 от най-големите световни компании, които в момента са наели над 8 000 000 души по света. Роботи „ще заемат 20 000 000 работни места в заводите“. Повече от 50% от анкетираните работодатели заявиха, че очакват да ускорят автоматизацията на някои позиции в своите компании, докато 43% смятат, че е вероятно да съкратят работни места поради въвеждането на нови технологии. От СИФ обявиха, че пандемията от коронавируса е ускорила търсенето и въвеждането на нови технологии, тъй като фирмите се стремят да намалят разходите и да установят нови начини на работа.

Експертите на форума предупредиха, че сега работниците са изправени пред двойна заплаха от „ускоряване на автоматизацията и последиците от рецесията на икономиката, причинени от COVID-19”. Работните позиции, които разчитат на човешки умения като съветване, вземане на решения, разсъждения, общуване и взаимодействие, ще отбележат в бъдеще ръст на търсенето. Ще има нужда от работни места в зелената икономика и области като инженерството и облачните изчисления. Но същевременно милиони работни места ще бъдат закрити заради технологиите, засягайки най-ниско платените и най-нискоквалифицираните работници.

Източник:  actualno.com

Още за четене…

Dejana Kostadinova je 13. oktobra 2020. godine preuzela dužnost direktorke UNICEF-a u Republici Srbiji. Do …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!