BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Продължава намаляването на безработицата и увеличаването на БВП в Северна Македония

  • Written by:

Равнището на безработицата в Северна Македония продължава да намалява. Според данните на Държавния статистически институт на страната, през третото тримесечие на 2019 г. нивото на безработицата е било 17,1%, което представлява най-ниско ниво на този иконимически показател в историята на Северна Македония.

През този период на 2019 г., активното население в Северна Македония е било 964.248 души, от които 799.546 са били заети, а 164.702 са били безработни. В сравнение с второто тримесечие на 2019 г., през третото тримесечие броят на заети хора се е увеличил с 5.263 лица, а нивото на безработица през същия период е намаляло с 0,4%.

В сравнение пък с 2018 год., през третото тримесечие на 2019 год. нивото на безработица в Северна Македония е намаляло с 3,6%, което означава, че за девет месеца в страната са били открити повече от 40.000 нови рабтни места.

Също като през изминалите две тримесечия на 2019 година, така и през третото тримесечие, заедно с намаляването на безработицата продължава и растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Северна Македония.

Според данните от Държавния статистически институт, растежа на БВП през третото тримесечие на тази година е бил 3,6%. Това представлява и средно ниво за 2019 год., като се има предвид че растежа на БВП през първото тримесечие беше 4,1%, а през второто тримесечие БВП на Северна Македония нарасна с 3,1%. Ръстът на БВП през третото тримесечие се дължи най-вече на ръста на брутните инвестиции, които през този период са се увеличили с 14,9%.

От друга страна, износът на стоки и услуги през третото тримесечие на 2019 г. в Северна Македония номинално се е увеличил с 8,4%, а вносът на стоки и услуги през същия период се е увеличил в номинална стойност от 10,9%.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!