BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Продължават преговорите между Северна Македония и България за решаване на нерешените въпроси

  • Written by:

Северна Македония и България ще продължат диалога, за да намерят решение на проблемите във взаимните отношения, които бяха причина Северна Македония да не започне преговори за членство в ЕС през миналата година.

От МВнР на Северна Македония съобщиха, че през изминалата седмица министърът на външните работи Буяр Османи имал комуникация с неговата българска колежка – министър Екатерина Захариева. Двамата министри са се договорили през следващите дни да се направи обмен на предложения от двете страни във връзка с предложения акционнен план от Северна Македония.

За тази цел, на посещение в София отново ще пристигне специалния пратеник на македонското правителство за България, Владо Бучковски. Македонското МВнР съобщи, че ролята на специалния пратеник Бучковски е да пътува редовно до България, за да следва реализацията на акционния план и да насърчава сътрудничеството между ресорните министерства на двете държави. Заради това, се очаква през следващия период Владо Бучковски да прави чести пътувания по маршрута Скопие – София.

Да напомним, че Владо Бучковски беше назначен за специалния пратеник за България през ноември 2020 г., а неговия мандат е една година. Тогава правителството на Северна Македония съобщи, че целта на неговото назначаване е да се завърши успешно процеса на решаване на нерешените въпроси с България и да се създаде атмосфера за реализиране на проектите, които са част от  Договора за добросъседство и приятелство и са от интерес на двете държави.

По време на посещението му в София миналия месец, Бучковски се срещна с държавното ръководство на България – с премиера Борисов, президента Румен Радев, след това с българските министри на отбраната и външните работи – Каракачанов и Захариева, а последната среща беше с лидера на българската опозиция, Корнелия Нинова.

Днес министърът на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи в интервю за „Радио Свободна Европа“ отново заяи, че преговорите между двете държави трябва  да се провеждат в рамките на Договора за добросъседство. Според него, единственото решение е да се върнем към принципите на Договора, но да са намерат механизми как същия да се направи по-бърз, по-динамичен, за да се създадат резултати.

Буяр Османи каза, че възгледите за съседите в Северна Македония са били изградени по предишната система и те бяха антибългарски, антиалбански и антигръцки. Македонския външен министър изтъкна, че сега, когато страната влиза в друг съюз с други страни в НАТО и ЕС заедно с България, Гърция и Албания, не може да гледа света със същите очила.

Той добави, че няма предвид да се наложи нов наратив, който да замести предишния, а да се пречупи стария, да се премахнат ограниченията и рецидивите наследени от историята, които са създадени от един друг държавен интерес. За пръв път погледът към съседите и към историята да се създаде в Скопие, от гражданите на Република Северна Македония – македонци, албанци, турци и всички останали.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!