BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приеха промени в Закона за българското гражданство

  • Written by:

Парламентът прие окончателно промени в Закона за българското гражданство. С тях се създава Консултативен съвет към Държавната агенция за българите в чужбина. Той ще се произнася със становище за гражданство в двумесечен срок, като отчита дали молителят ползва български език, дали се самоопределя като лице от български произход и дали е част от българска общност или българско малцинство в друга държава.

Преустановява се възможността за придобиване на българско гражданство на основание на вложение в държавни ценни книжа. Създава се ново основание  – гражданство да получават чужди лица с вложения в придобиване на акции или облигации на български търговски дружества на стойност от поне 2 млн. лева.

Друг вариант за български паспорт е първоначално чужденецът да е вложил над 250 хил. евро в дружество, което е разкрило поне 10 работни места, а една година след това увеличи инвестицията си поне до 500 хил. евро. и дружеството разкрие над 20 работни места.

Разрешение за продължително пребиваване в страната могат да получат чужденци, които притежават т.нар. стартъп виза, имат издадено от Държавната агенция за научни изследвания и иновации удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект както и, след издаване на визата за дългосрочно пребиваване, са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество, притежават не по-малко от 50% от капитала му.

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!