BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приветствие на и.д. председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост

  • Written by:

Скъпи ученици, учители и ръководители на българските училища в чужбина,

Скъпи  сънародници,

24 май е много голям и светъл празник за всички българи. Този празник препраща мислите ни към език, култура и духовното начало в живота ни.

Родното слово, постиженията на българската литература и култура ни правят горди българи. Гордеем се с вековната цивилизация, с това, че сме дали писменост на много народи.

За всички българи в чужбина този празник е отворен прозорец към духовното начало, към българската просвета, с която свързваме развитието на наследниците.

Младите българи свободно избират как и къде ще се реализират. Където и да са те по-света, родният език и българската литература са тяхната най-пряка връзка с България.

Българският език, българският фолклор, българската история и православната вяра са ценности в нас, които изразяват нашата българска идентичност.

Българите извън България по традиция го отбелязват този празник с красиви концерти. В центъра им са рецитали, песни и танци, предложени от учениците в българските неделни училища в чужбина.

Благодарим ви, че в чужбина основавате български училища, че със създадени празнични програми събирате българите, че непрекъснато множите родолюбивите инициативи и дейности.

Признателни сме за взаимодействието с партньорите от Асоциацията на българските училища в чужбина, която свързва, сближава, обединява.

И в сложна ситуация днес, когато няма публични изяви, защото има битка за живот и срещу разпространението на заразата, този празник за нас е послание и обещание: българската духовност осмисля дните ни.

И нека духовността, просветата и вярата са светлина в живота ни и занапред!

Димитър Владимиров

И.д.председател

Източник: aba.government.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!