BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът на Северна Македония проведе среща с Вселенския патриарх г.г. Вартоломей в Истанбул

  • Written by:

Служебния премиер на Северна Македония, Оливър Спасовски днес проведе среща с Вселенския патриарх г.г. Вартоломей в централата на Цариградската патриаршия в Истанбул. В македонската делегация бяха и бившия премиер на страната и настоящ председател на партията СДСМ, Зоран Заев, както и директора на комисията на Северна Македония за връзки с религиозните общности, Дариян Сотировски.

Срещата дойде след поканата, която бе отправена от Вселенския патриарх към Зоран Заев, докато той заемаше поста премиер на Северна Македония.

От правителството на Северна Македония съобщиха, че премиерът Спасовски на главата на Цариградската патриаршия е честитал празника Рождество Христово – Коледа, с пожелания за здраве и сила, за да може в мир и спокойствие да продължи като пръв сред равните в Православната църква, да обединява всички сестрински църкви.

В съобщението се посочва, че срещата в централата на Цариградската патриаршия се е провела в приятна атмосфера и била изразена надежда, че и тази година патриарха Вартоломей, в духа на толерантноста и разбирането, ще продължи да насърчава диалог за намиране на решения по всички въпроси, пред които е изправен православния свят и вярващите християни.

Македонският премиер по време на срещата е отправил покана към патриархa Вартоломей да посети Северна Македония и да се срещне с вярващите хора в страната.

Трябва да се напомене, че през месец май 2018 г. Зоран Заев, тогава като премиер на Северна Македония изпрати писмо до г.г. Вартоломей. Зоран Заев  в писмото подчерта, че мъдростта, разума и мирољубивиот характер на Вселенския патриарх през последните години са станали катализатори за намиране на решения на проблемите, които от дълги години измъчват Православния свят.

Чрез това писмо македонският премиер препрати и писмото от владиците на Македонската православна църква – Охридската архиепископия до Вселенския патриярх. Те поискаха от г.г. Вартоломей да се ангажира за разрешаването на дългогодишния въпрос за статута на МПЦ-ОА, която все още не е приета в канонично единство с другите православни църкви в света.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!