BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празнуваме Илинден по стар стил

  • Written by:

Православната църква почита по стар стил паметта на свети пророк Илия. В българския народен календар празникът е познат като Илинден и е сред най-обичаните през лятото.

Свети пророк Илия е един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква. Той е живял 8 века преди Христа и е успял и да обърне мнозина в правата вяра в Израел, въпреки че владетелите и по-голямата част от народа се кланяли на езически богове. Един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на ученика си Елисей единствено горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк.

Според народните вярвания на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, защото през този ден морето взима много жертви. Вярва се, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Празникът се нарича още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. На Илинден се правят курбани за здраве.

На днешния ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илко.

В българската история датата е свързана с Илинденско-Преображенското въстание, което избухва през 1903 г.

Източник: novini.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!