BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Посланик Радко Влайков откри обновената с помощта на България сграда на Гимназията в Босилегра – mfa.bg

  • Written by:

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия Радко Влайков откри обновената с помощта на България сграда на Гимназията в Босилеград.

„Проектът „Европейска гимназия“ е най-ясният принос на Република България за европейската перспектива на Босилеград. Тя е израз на грижата на България за нашите сънародници в Босилеград и в останалите райони на  Западните покрайнини“, заяви посланик Влайков на церемонията в Босилеград, която съвпадна и с  откриването на учебната година.

Символичното откриване на обновената сграда се състоя на 31 август 2020 г. в Босилеград в присъствието на учители, ученици и родители при спазване на всички епидемиологични мерки в страната. Официални гости бяха посланикът на Република България в Белград, генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев и председателят на Националния съвет на Българското национално малцинство (НС на БНМ) Стефан Стойков.

Гимназията в Босилеград посрещна новата учебна година с изцяло подменена нова външна дограма и интериор. Това се случва благодарение на целевата помощ, отпусната от българското правителство за учебното заведение в размер на 53 028 евро. Инвестиция в такъв мащаб на българската държава се прави за първи път в Босилеград и е една от най-големите досега на страната ни в Сърбия, а за 2020 година най-голямата помощ за Сърбия по линия на Българската официална помощ за развитие.

В обръщението си посланик Радко Влайков отправи поздрави от името на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева и предаде нейните пожелания за успешна нова учебна година и удовлетворението от новата придобивка. Този проект дава възможност на децата на Босилеград да учат, да работят и да живеят в едни модерни и съвременни условия. Реализирането на този проект олицетворява подкрепата на България за европейския път на Босилеград.

Посланик Влайков се обърна към младите с призив винаги да пазят българските си корени, да ги уважават и съхраняват за идните поколения. Босилеград остава грижа за българската държава и приоритетно се търси решаването на проблемите на нашите сънародници. Като израз на подкрепа той даде пример с предоставяната на два пъти помощ по време на пандемията от Ковид-19, включваща защитни облекла и маски за здравния дом в града. Посланик Влайков обяви, че предстои да бъдат предоставени от българското правителство през следващите дни и 3336 индивидуални пакети със стоки от първа необходимост за Сърбия. От тях 2500  пакета са предназначени за населението в Босилеград. Посланик Влайков съобщи, че се полагат оптимални усилия за облекчаване преминаването на границата на нашите сънародници от Сърбия, включително за студентите, които следват в български висши училища по ПМС 103/1993.

Директорът на Гимназията Владимир Григоров благодари на българското правителство и специално на посланик Радко Влайков за личната подкрепа, която оказва през годините на училището във всеки един етап от неговото развитие. Директорът Григоров припомни, че училището е с богата история, започнала през 1941 година, когато с Указ на цар Борис III е създадено. Изрази надежда, че ползотворното и успешно сътрудничество с Посолството ще продължи и занапред с други проекти.

Председателят на НС на БНМ Стефан Стойков благодари за помощта на българската държава, която по неговите думи винаги е била важен партньор на училището. Той подчерта огромното значение на проекта за развитието на училището и в тази връзка обяви, че преди месец НС на БНМ е взел решение да даде статут на училището като институция от национално значение за българското национално малцинство в Сърбия. Следващата стъпка, която НС на БНМ ще обсъди и гласува е инициативата на нашите сънародници за връщане на старото име на училището – „Княгиня Мария Луиза”. Той изрази надежда, че по този път ще получи подкрепа от местните институции, включително от община Босилеград и от Настоятелството на училището.

По този повод посланик Радко Влайков даде своята и на България подкрепа за инициативата за връщането на първото име на гимназията – „Княгиня Мария Луиза“. Той заяви убеденост, че инициативата ще срещне разбиране от всички институции, имащи отношение по темата.

Проектът на училището, който е озаглавен „Европейска гимназия“, е финансиран от българското правителство в размер на 53 028 евро по линия на Българската помощ за развитие. В рамките на проекта беше подменена старата дървена дограма с нова енергийноефективна PVC алуминиева дограма и стъклопакети и бяха монтирани нови PVC алуминиеви врати във всички класни стаи. При ремонта на помещенията са приложени мерки за енергийна ефективност, които ще осигурят съвременна образователна среда на учениците и благоприятни условия за обучение.

Строежът на гимназията в Босилеград започва с указ на цар Борис III от 1941 година. Тя отваря врати на 5 ноември 1941 година с името гимназия „Княгиня Мария Луиза”. След 1945 година училището е преименувано с декрет на тогавашното югославско ръководство на гимназия „Иван Караиванов”. През 1990 година получава сегашното си име „Гимназия”. От 2014 година в гимназията функционират паралелки за цялостно обучение на български език. През последната година Националният съвет на Българското национално малцинство и различни патриотични организации на наши сънародници подеха инициатива за връщане на първото име на Гимназията – „Княгиня Мария Луиза”.

Източник:mfa.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!