BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Политически совалки на Балканите – Вучич в понеделник при Борисов, после идва Мицотакис

  • Written by:

Борисов събира Балканската четворка в “Евксиноград” до средата на юни

След 3 месеца принудителна пауза заради COVID-19 българският премиер Бойко Борисов подновява от понеделник срещите си на живо с другите балкански лидери. На 1 юни в България ще пристигне президентът на Сърбия Александър Вучич. В следващите дни се чака и министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис, съобщава „24 часа“.

С премиера на Гърция бе предпоследната международна среща на Борисов на живо в края на февруари. Тогава двамата преговаряха в Александруполис в деня, в който в Гърция бе открит първият заразен с COVID-19. Борисов и Мицотакис договориха изграждането на скоростен път от Бяло море до Димитровград, разширяване на шосето през Маказа и подробности по бъдещата железопътна магистрала, която да свързва гръцките пристанища Солун и Александруполис с българските Варна, Бургас и Русе.

След тези разговори Борисов посети и президента на Турция Реджеп Ердоган в началото на март в опит да посредничи за успокояване на напрежението между двете южни съседки на България.

Строителството на магистрала “Европа”, която ще свърже София с Белград, и изграждането на газопровода “Балкански поток” ще са основните теми на разговорите на Борисов и Вучич.

Българският премиер ще посрещне президента на Сърбия на летище София, откъдето след кратък разговор двамата ще се качат на хеликоптер, за да обиколят строящите се обекти. Те ще разговарят и с работници по трасето на газопровода. По въздух ще стигнат до Горна Оряховица, откъдето държавният глава на Сърбия ще отлети, научи “24 часа”.
Дни след сръбския президент в София би трябвало да пристигне премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис. Крайната цел на Борисов е до средата на месеца да събере на среща в двореца “Евксиноград” край Варна лидерите на Гърция, Сърбия и Румъния във формата “Балканска четворка”.

За да се състои четворната среща обаче, е нужно преди това външните министри на държавите да договорят съвместна декларация. С нея ще се определят режимите на пътуване по бизнес и туризъм между България, Румъния, Гърция и Сърбия.

По-рано този месец във видеоконферентен разговор Борисов се разбра с Вучич и Мицотакис пътуването между трите държави да става само с декларация от преминаващия границата човек, че е здрав.

Румъния засега не се е присъединила към договорката, защото там управлява служебното правителство на Лудовик Орбан.

Би трябвало до провеждането на четворната среща във Варна обаче и Букурещ да одобри новия режим на пътуване между държавите в региона. На Балканите във всички страни се отчита спад на случаите на коронавирус.

Източник:  faktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!