BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Повече от 21 000 дози ваксина AstraZeneca, доставени в Молдова от Румъния

  • Written by:

Първите дози ваксина против КОВИД-19, обещани от Румъния, пристигнаха днес в Кишинев. Самолетът с ваксината кацна около 14.00 часа на международното летище Кишинев. Той беше посрещнат от президента Мая Санду, румънския посланик в Молдова Даниел Йоница и посланика на ЕС Петер Михалко, съобщава Moлдпрес.

Държавният глава благодари на румънското ръководство за подкрепата. „Радвам се, че днес получихме първите 21 600 дози от ваксината благодарение на щедрото дарение от Румъния. Много сме благодарни на братската страна за ваксината. Транспортът е осигурен от Европейския съюз. Очакваме други дози от ваксината. Възползвайки се от тази възможност, бих искала още веднъж да изкажа благодарността си на лекарите за всичко, което правят, и да напомня на гражданите за необходимостта да се грижат за себе си и близките си и да предотвратят увеличаване на броя на инфекциите“, каза Санду.

Румънският посланик в Кишинев Даниел Йоница уточни, че прехвърлянето на първата партида ваксина е искрен жест на приятелство. „Радвам се, че първите дози ваксина идват от Румъния, предвид специалните отношения на Румъния с Република Молдова, базирани на езика, културата и историята. Искаме да изразим силната си подкрепа към всички граждани на Молдова. Разбира се, ще последват и други дози и само заедно ще успеем да преодолеем тази трудна ситуация“, каза Йоница.

Държавният секретар на Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита Татяна Затик присъстваща на събитието поясни, че на първо място ще бъде ваксиниран медицинският персонал, включително от левия бряг на Днестър.

В Букурещ процесът на транспортиране и натоварване на ваксината в самолета беше контролиран от румънския премиер Флорин Кицу, който спомена, че други дози (до 200 хиляди), обещани от румънското ръководство, ще пристигнат по местоназначението си през следващите месеци.

Ваксината е част от пакет за подкрепа за Република Молдова, обявен от румънския президент Клаус Йоханис по време на официалното му посещение в Кишинев.

Преди дни Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита получи потвърждение от КОВАКС, че първата партида от 14 400 ваксини срещу КОВИД-19, AstraZeneca, произведена в Южна Корея, ще пристигне в Република Молдова между 28 февруари и 3 март.

Вчера Молдова въведе строги ограничения на фона на влошаване на епидемиологичната обстановка в страната. Във връзка с това Национална извънредна комисия за обществено здраве  реши да установи специален режим за дейности на национално ниво от 1 март до 15 март 2021 г. включително. Всички учебни заведения преминават на дистанционен режим на обучение. Училищните олимпиади вече няма да се провеждат с физическо присъствие на ученици. Освен това ще бъдат затворени театралните и концертните зали. Комисията също така реши, че от 5 март пристигащите в Молдова ще трябва да представят отрицателен PCR тест за КОВИД-19, направен 72 часа преди пристигането. През последните 24 часа в Молдова са обработени 4838 теста, потвърждаващи 1518 случая на инфекция с новия коронавирус, от които седем са внесени. По последни данни в страната са регистрирани 184 856 случая на инфекция с КОВИД. Общо 165 489 души са излекувани. В същото време Министерството на здравеопазването докладва за регистрацията на още 25 смъртни случая от заразата, броят на смъртните случаи достигна 3924 души. Към днешна дата 89 здравни работници са починали от инфекция на КОВИД-19.

снимка: Главен инспекторат по извънредни ситуации на МВР

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!