BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От първи юни между България, Сърбия и Гърция ще се пътува без 14-дневна карантина

  • Written by:

София, 19 май /БТА/
На първи юни пускаме свободно пътуване между България и Гърция без карантина, каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Пътуването между България и Сърбия пак е свободно от първи юни, но с подписването на двустранни декларации. Надявам се румънският парламент да вземе подобно решение, но там правителството е в оставка, поясни Борисов. В декларацията хората ще обявяват, че нямат симптоми, че не са под карантина и пътуват на собствен риск, както и телефон за контакти.
По негова инициатива, днес, чрез видеовръзка, се проведе четиристранната среща между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която са обсъдени и приети тези мерки. На първи юни във Варна ще има и физическа среща на лидерите на четирите държави, каза българският премиер.
Всички страни поздравиха България за начина за справяне с пандемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките, каза Борисов. Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари.
Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.
Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса, каза Борисов.
Във видеоконференцията са участвали и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Източник: София

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!