BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осем са новите случаи на COVID-19 в България за последното денонощие

  • Written by:

София, 29 май /БТА/
Новите случаи на COVID-19 в България за последното денонощие са 8, с което общият брой става 2485. Това каза на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. Трима от новозаразените са приети в болница.
Новоизлекувани са 51 души, с което общият им брой става 1015. През денонощието са починали двама души – мъж и жена на по 91 години от дома за възрастни хора в Кула.
На база данните, които имаме от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, се обсъжда промяна в заповедта на министъра на здравеопазването, каза доц. Кунчев. Решението ще е да се премахне 14-дневната карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от ЕС, както и от Сърбия и Северна Македония. Ще остане обаче карантината за осемте страни, които имат най-висока заболеваемост в последните две седмици в Европа – Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.
Вероятно днес броят на заразените с коронавирус в света ще достигне 6 милиона, а на починалите – 365 000. Страните с най-голям брой новозаразени са Бразилия с 24 000, САЩ с 22 000 и Русия с 8371. Втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболеваемост, вчера са регистрирани нови 639, а починалите за 24 часа са 46.
На Балканите три страни имат под 10 новорегистрирани случая – Хърватия с 1, Гърция с 3 и България с 8. Най-много нови случаи са регистрирани в Турция – 1182. В Румъния са 197, в Северна Македония – 38, в Сърбия – 25, в Албания – 26.
Тези данни ни дават основание за оптимистични заключения, че разпространението на COVID-19 в България и на Балканите определено върви към стабилно намаляване, заяви доц. Кунчев. Това ще даде възможност вероятно в първата половина на юни да препоръчаме на министерството допълнително отхлабване на мерките, особено в рамките на ЕС, където очаквам, че ще има общо решение в средата на месеца за пълно отваряне на границите и свободно движение на хората, допълни той.
Доц. Кунчев заяви, че има неразбиране за ползването на маски и ръкавици. Носенето на маска е важно в закрити пространства с много хора и контактуване с тях. Носенето на маска има смисъл, когато тя наистина се носи и покрива носа и устата, а не е на врата например, подчерта той. Носенето на ръкавици има смисъл, ако те често се дезинфекцират, сменят и ако с тях не пипаме носа и очите си, допълни той.

Източник: София
                                                                                   Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!