BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Омбудсманите на България и Сърбия се срещанаха в Босилеград (ВИДЕО)

  • Written by:

Съвместната изнесена приемна състояла се днес в Културния център в Босилеград е по проект, финансиран по линия на българската помощ за развитие и се организира със съдействието на посолството на Р. България в Белград.  Основната цел е да бъдат посетени труднодостъпни райони в 12 общини, като част от тях са в градове с преобладаващо население от българското  малцинство. Такава приемна имаше и в Цариброд, на 19 март тази година.

 

Проблемите със замърсяването на околната среда от дейността на мините край Босилеград, обезлюдявянето на района и липсата на работа бяха сред основните проблеми, поставени на съвместната приемна днес в Босилеград,  на омбудсманите на България Диана Ковачева и на Сърбия Зоран Пашалич.

80 души от общината през изминалите 10 години са потърсили съдействие от страна на офиса на омбудсмана на Р. Сърбия, а само в рамките на няколко часа днес  се възползваха нови16, които лично разговаряха с двамата обществени посредници.

След това двамата омбусмани се срещнаха и разговаряха с членовете на Културно-информационния център в Босилеград. Ковачева и Пашалич бяха придружени от българския посланик в Белград г-н Радко Влайков.

На пресконференция в пресклуба на БТА в Босилеград двамата омбудсмани заявиха готовност да се заемат с решаването на поставените проблеми.

„Тук съм, за да подкрепя българското малцинство в Босилеград“, каза българският омбудсман Диана Ковачева, която подчерта, че всеки един от хората на приемната днес е поставил по няколко теми. Тя посочи, че незабавно ще бъде проверен проблемът с неиздаването на шофьорски книжки на представители на българското малцинство от Босилеградска община в КАТ – Кюстендил.  Отношение ще бъде взето и във връзка със забавената процедура за издаване на българско гражданство, допълни българският омбудсман.

„Най-важното за нас е защита на живота, здравето и имуществото на гражданите“, каза омбудсманът на Сърбия Зоран Пашалич. Той посочи, че много от поставените проблеми, трябва да бъдат решавани и на местно ниво. Пашалич каза, че службите, имащи отношение по екологичните проблеми на района, ще бъдат сигнализирани за спешна намеса. Ковачева допълни, че по проблема със замърсяването на околната среда институцията на омбудсмана вече е сигнализирала министерствата на външните работи и това на околната среда и водите, като се изчаква становище и от сръбските власти. Тя допълни,че е сформирана и обща комисия на двете екоминистерства, обаче от сърбското министерство за сега няма никаква инициативност, а за нас въпросът е спешен, подчерта Ковачева. На пресконференцията стана ясно, че през ноември предстои втора среща между екоминистерствата на двете странина, които се занимават  с темата.

На пресконференцията стана ясно, че на срещата е поставен въпросът  и с миграцията на местните, които са намалели с над 35 процента през последните 18 години.

„Тук сме свидетели на една абсурдна ситуация и парадокси. Когато идват инвеститори с най-добри намерения, поставяните им условия на местно ниво, които са извън договорите, със сръбските власти, карат тези фирми да напуснат и да оставят хората в района без работа. Този проблем не може да бъде решен от омбудсманите на двете страни, но той е от този вид проблеми, които лежат на съвестта на местната власт“, каза Радко Влайков. Той изтъкна, че по отношение на обезлюдяването, Босилеград е една от най-пасивните общини, търсещи финансиране по различни проектни програми.

За една година вече две чужди фирми в Босилеград вече са затворили врати, а работниците им са освободени, съобщи Влайков.

Делегацията на сръбския омбудсман проведе среща и с общинското управление, кмета на Босилеград и с председателя на Националния Съвет на българското малцинство. Омбудсмана на Република България и екипа й не присъства на срещата в общината.

Преди заминаването си делегацията от Р.България придружена от Н.П  посланик Радко Влайков, положиха цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Босилеград.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Tn94zwWnnOo?feature=oembed&w=618&h=348]

ГЛАСПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!