BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общо 541 са потвърдените случаи на коронавирус в България

  • Written by:

Общо 541 са потвърдените случаи на коронавирус в България. Това съобщи на редовния брифинг началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. За последните 24 часа новите потвърдени случаи са 19, от които 6 са настанени в болница. В София са 15 новите случая, по един има в Благоевград, Стара Загора, Хасково и Смолян.
Общият брой на лежащите в болница са 210, от които 22 са в интензивно отделение.
Трима души са починали в последните 24 часа, като и тримата са били с придружаващи заболявания. Починалите вследствие на коронавирус в България са 21, средната възраст е 65 години.
Заразените медици са 30, от които 17 лекари, 8 медицински сестри и 5-ма души друг медицински персонал. От тях 22 са заразени по време на работа. Средната възраст на заразените медици е 51.5 години.
Около 2200 души на милион население се тестват към момента в страната, каза проф.Мутафчийски. За сравнение с другите държави ние сме по средата, уточни той. Вчера са изследвани 252 души. За София са налични 11 400 теста. От вчера вече работи и лабораторията в Плевен.
Най-вероятно пикът на епидемията у нас ще бъде около Великден, посочи проф.Мутафчийски като се позова на математическите модели на учените от БАН. Мислим за мерки и след пика на болестта, но не правим гръмки изказвания, допълни той.
На въпрос дали се очаква втора вълна на епидемията през годината проф.Мутафчийски каза, че засега вълната в Европа и в света е една. „Единствено в Азия се наблюдава известна тенденция на ново покачване на болестта, което е тревожно. Наблюдаваме го изкъсо, защото няма откъде по друг начин да се информираме как ще се развие ситуацията по-нататък. От това се определят последващите мерки след затихване на вълната“, посочи той.
Проф.Мутафчийски обяви, че след брифинга щабът ще се срещне с министър-председателя за обсъждане на реалната ситуация и евентуално за взимане на решения.

Източник: София
 
                                                                                      Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!