BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общините Радовиш и Сандански ще реализират съвместен проект за предотвратяване и намаляване на последиците от природни бедствия

  • Written by:

Продължава сътрудничеството на общините от Северна Македония и България в реализация на проекти от общ интерес. Общините Радовиш от Северна Македония и Сандански от България, започнаха съвместен проект за предотвратяване и намаляване на последиците от природните бедствия.

Проекта е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Северна Македония, а целта на проекта е прилагане на мерки за адаптиране към изменението на климата, свързани с намаляване на риска от наводнения в двете общини.

В рамките на проекта, в Радовиш ще бъде реконструирано част от коритото на река Сушица. Строителните работи включват ремонтиране на речното корито с дължина 624 метра, монтаж на каскадни первази, изграждена на кея, както и реконстукция на речното дъно и изграждане на стълби.

Общата стойност на проекта е над 587.932 евро, а ЕС чрез Програма Интеррег-ИПА ще участва с 336.852 евро. Община Радовиш във финансирането на проекта ще участва с 191.630 евро, а останалите средства ще бъдат осигурени от Министерството на местното самоуправление на Северна Македония.

Проектът се осъществява чрез Центъра за развитие на Югоизточния планов регион на Северна Македония, а срокът за изпълнени на проекта е юли 2021 година.

Целта която трябва да бъде постигната чрез Програмата Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество между Северна Македония и Българя, е засилване на трансграничното сътрудничество между хората и институциите в двете държави за съвместно справяне с общите предизвикателства, както и за използване на неоползотворения потенциал за развитие на трансграничния регион чрез ефикасно използване на ресурсите.

Регионите, които Програмата Интеррег-ИПА обхваща са област Кюстендил и област Благоевград на територията на България и Североизточен, Източен и Югоизточен планов регион в Северна Македония.Общият бюджет на Програмата е над 19,4 милиона евро, като 85% от средствата са донация от ЕС, а останаталата част от 15% от средствата са осигурение чрез национално съфинансиране от двете държави.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!