BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Делчево от Северна Македония ще се побратими с район Младост-община Варна

  • Written by:

Община Делчево ще изгражда партньорство с района Младост, който е част от град Варна, морската столица на България и третият по големина град в страната. Район Младост е вторият по големина район в община Варна и в него живеят над 90.000 граждани. От друга страна, според данните от последното преброяване на населението в Северна Македония, проведено през 2002 год. в община Делчево живеят 11.500 души.

Побратимяването на двете общини беше договорено преди десетина дни, когато се проведе първата среща между кмета на община Делчево, Горан Трайковски и кмета на района Младост, Христо Христов. Срещата се проведе в Делчево, а на нея двамата събеседници са изразили общ ангажимент да се засили приятелството и да се разшири сътрудничеството в повече сфери като културата, образованието и икономиката.

Район Младост в град Варна ще бъде третата община от България, с която ще бъде побратимена община Делчево, тъй като Делчево е вече побратимен с общините Благоевград и Симитли.

Трябва да се отбележи, че община Делчево има добро сътрудничество и с организации от България, преди всичко с организацията „Българска памет“ и нейния основател, д-р Милен Врабевски. Така, благодарение на донацията от д-р Милен Врабевски през миналата година се изгради фасадата на новата църква „Св.Св. Кирил и Методий“ в Делчево, която църква се строеше две десетилетия.

Също така в организация на фондацията „Българска памет“ през 2019 г. в Делчево се проведе семинар по роботика, информатика и модерни технологии, на който участваха 220 ученици от общините Делчево, Виница, Македонска Каменица, Пехчево, Берово и Струмица.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!