BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новогодишни традиции и суеверия от цял ​​свят

  • Written by:
Краят на 2020 година, в която светът се обедини, за да се бори с общ враг, глобалната пандемия – може да е подходящ момент да изпробваме някои от многото съществуващи суеверия, за да ни донесат една чисто новата година.

Защо не опитате някои от най-популярните обичаи в света за „извикване“ на късмета на Нова година!

Кои са те, разкрива вестник „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Новогодишната нощ в Турция се празнува чрез разбиване на нар пред прага. Това се прави, за да донесе просперитет през следващата година.

Когато камбаните бият в полунощ, почти целият англоговорящ свят и не само той, пее версия на традиционната шотландска народна песен „Auld Lang Syne“. Смята се, че традицията в началото е предавана устно и официално е написана като стихотворение в края на 18-ти век. „Auld Lang Syne“ се пее като народна мелодия в полунощ, за да се изпрати старата година. Значението на заглавието му може грубо да се преведе като „За старите времена“, а текста, който започва с риторичен въпрос, се счита за възхвала на дългогодишните приятелства. Песента е също толкова популярна в САЩ, както и в Обединеното кралство за отбелязване на прехода към нова година. 

САЩ, и по-точно южните щати, имат още един обичай, свързан с новогодишната нощ и това е консумацията на грах и зеленчуци като първите храни на Нова година. Зърната представляват късмет, просперитет и богатството, и както сочи суеверието, човек трябва да изяде 12 зърна, за да ознаменува специално всеки месец от годината. Подобно суеверие съществува в Испания, в която почти всеки испанец участва в надпревара за сваляне на земята на 12 зърна грозде, когато камбанен часовник бие 12 пъти точно в полунощ. Според суеверието традицията не само прогонва злото, но и носи късмет и просперитет през следващите 12 месеца.

За мнозина хвърлянето на чинии на пода се счита за гръцка традиция, но, оказва се, датчаните също обичат да разбиват на пух и прах съдове; в техния случай обаче това се прави на входните врати на техните приятели, семейство и съседи в полунощ в навечерието на Нова година. Смята се, че носи късмет и според суеверието, колкото повече разбити чинии има на вратата ви, толкова по-добре.

Ако сте си мислели, че досега сте прекарвали новогодишната нощ в крайности, значи не сте ходили в Бразилия, където се смята, че прескачането на седем вълни, докато часовникът удря в полунощ, носи късмет. Според суеверието човек трябва да се изправи лице в лице с вълните и да си пожелае нещо на всяка прескочена вълна. Бразилците също обичат да носят бяло в новогодишната нощ.

Най-болезненият ритуал за Нова година изглежда е в Панама. В полунощ се запалват образи, наричани „мунекос“. Чудовищата могат да приличат на плашила или да бъдат като кукли от слама, наподобяващи известни фигури. Те са натъпкани с бомбички и запалвани в полунощ и бити, за да се унищожат злите духове от предходната година, правейки място за късмет през следващата. 

Голямата награда за най-трудната за изпълнение традиция обаче трябва да получат руснаците. В чест на новата година дълбоководни водолази изрязват дупка в замръзналото езеро Байкал в Сибир, за да засадят дърво на морското дъно. 

Много по-лесно празнуват и пируват във Филипините, където си рисуват точки в навечерието на Нова година и консумират храни с кръгла форма, защото приличат на монети и по този начин символизират просперитет и богатство. Филипинците обичат също да скачат високо в полунощ; както повелява суеверието, това ще ги направи по-високи.

Те не са единствените, които вярват в скока в навечерието на Нова година, като датчаните също обичат да скачат, но от стол, символизирайки скок към новата година.

Шотландците пък вярват в „първата стъпка“ – суеверието, че първият човек, който влезе в дома през новата година, ще диктува техния курс за годината. За най-много носещ късмет се счита тъмнокос мъж, който носи със себе си въглен, парче хляб, монета и питие, символизиращи топлина, храна, финансов просперитет и добро настроение.

Подобно на Турция, гърците също трошат нар пред вратата си и колкото повече се разхвърчи той, толкова по-добре, тъй като повече разбити семена носят повече късмет. Но нашите съседи в Егейско море имат също уникалната традиция да закачат на вратата си лук, който символизира прераждането. 

Друга селска традиция в Турция – за леене на куршум – се споделя също и от Германия в навечерието на Нова година. Докато турците изливат разтопено олово във вода, за да отблъснат всякакви зли очи или проклятия по всяко време на годината, в Германия и други немскоезични страни има традиция да се топи олово, за да се правят прогнози за годината. 

Турция и Италия също споделят обща традиция – носене на чисто ново червено бельо, подарено им в навечерието на Нова година. 

Една от най-милите новогодишни традиции, която може да се окаже най-важна за някои тази година, се практикува от колумбийците и включва вземане на празен куфар и разхождане с него около блока. Според суеверието това ще доведе до година, изпълнена с пътувания.

Една от традициите обаче може да не се изпълни тази година – целуването на другите в полунощ. Докато повечето от нас ще празнуват тази новогодишна нощ у дома, заобиколени или не от близки, мнозина ще се откажат от световната традиция да си разменят целувка в полунощ. В поредното злощастно ограничение, въведено тази година, Австралия стана първата държава в света, в която официално забраниха този акт!
По повод предстоящата Новогодишна нощ, Google създаде и Doodle (Драскулка), с която разказва за отбелязването на това време по целия свят. Всички култури, използващи годишен календар, празнуват Нова година. Посрещането на новата година датира отпреди 4000 години, когато на първия ден от новата година („Акиту“) са се организирали празненства в Древен Вавилон. 

Всеки народ в продължение на векове е създавал и предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции и поверия. Ето защо те са толкова разнообразни, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година ще бъде по-щастлива от старата.

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!