BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият еврокомисар за съседска политика и преговори за разширяване на ЕС беше на първо посещение в Северна Македония

  • Written by:

Днес на еднодневно работно посещение в Северна Македония пристигна Оливър Вархели – новият еврокомисар за съседска политика и преговори за разширяване на ЕС. По време на престоя си в Скопие, той проведе срещи с президента и премиера на Северна Македония.

По време на срещата с еврокомисаря Оливър Вархели, македонският президент Стево Пендаровски е изразил надежда, че еврокомисаря ще дава силна подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Президентът Пендаровски изтъкнал, че евроатлантическата интеграция остава стратегическа цел на Северна Македония, като се има предвид фактът, че за членството в ЕС съществува национален консенсус между политическите партии в страната, а членството в ЕС има и висока подкрепа от македонските граждани.

Македонския президент, също така е изразил надежда, че до март тази година ще бъде определена нова методология за провеждане на процеса на преговори за присъединяване на страните-кандитати към ЕС. Да напомним, че  въвеждането на тази нова методология се изисква Франция и беше формална причина Франция да наложи вето върху решението за започване на преговори за членство на Северна Македония и Албания с ЕС през миналия октомври.

Еврокомесаря Вархели проведе и среща с премиера на Северна Македония, Оливър Спасовски. Вархели и Спасовски след това участваха на срещата на делегация на Дирекцията за европейска политика на съседство и преговори за разширяване на ЕС с делегация на правителството на Северна Македония.

Еврокомесаря и македонския премиер след това проведоха съвместна пресконференция. Еврокомисаря Оливър Вархели на пресконференцията заяви, че разширяването на ЕС е приоритет за новата Европейска комисия, като подчерта, че според Комисията, Северна Македония и Албания са готови да започнат преговорите за членство в ЕС.

Оливер Вархели каза, че решението за започване на преговорите заедно с новата методология, може да бъде взето и преди срещата на върха на ЕС в Загреб през месец май тази година. Според него, това решение трябва да бъде допълнено и с икономически план за подкрепа на региона на Западните Балкани, с цел да започне процес за намаляване на разликата в жизнения стандарт на страните от региона с този на държавите-членки на ЕС.

Що се отнася до Северна Македония, еврокомесаря Вархели изтъкна, че страната трябва да приеме нов Закон за прокуратурата. Според него, това трябва да бъде направено от този парламентарен състав, преди предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, които ще се проведат на 12 април. Еврокомесаря подчерта значението на Преспанското споразумение с Гърция, за което каза че е историческо. Според Оливър Вархели, спазването на това споразумение, както и на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство между Северна Македония и България, са неопходими условия за европейското бъдеще на Северна Македония.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!