BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Навършват се 30 години от смъртта на Иван Михайлов

  • Written by:

Иван (Ванче, Ванчо) Михайлов е роден на 26 август 1896 г. Той е участник в националнореволюционното движение на македонските българи, един от ръководните дейци на Вътрешната македонска революционна организация.

Първоначално учи в София и Солун, след което завършва сръбска гимназия в Скопие. Още като ученик се включва в борбата на своите сънародници за освобождението им от турска, а после и от сръбска и гръцка власт. След края на Първата световна война (1914-1918 г.) записва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и участва в основаването на студентското дружество „Вардар“. Активно участва и в живота на възстановената ВМРО. Той е близък сподвижник и доверено лице на Тодор Александров.

След убийството на Тодор Александров (август 1924 г.) е включен в състава на ЦК и скоро се налага като фактически ръководител на организацията. По негово нареждане се извършва ликвидирането на редица дейци на ВМРО, сред които П. Михайлов, ген. Ал. Протогеров и др. След разцеплението на организацията през лятото на 1928 г. оглавява течението, подкрепяно от тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев и военния министър ген. Ив. Вълков, във външната си политика ориентирано към сближение с фашистка Италия. Забраната на ВМРО от режима на деветнадесетомайците (1934 г.) го принуждава да премине в нелегалност, а не много след това и да емигрира заедно със съпругата.

Първоначално се установява в Турция, после живее в някои европейски страни. Годините на Втората световна война (1939-1945 г.) прекарва в обкръжението на хърватския поглавник Анте Павелич. В началото на септември 1944 г. е прехвърлен с немски самолет в Скопие с цел да образува правителство, подкрепяно от хитлеристите, но не успява. След Втората световна война се установява трайно в Италия, откъдето направлява дейността на македонските патриотични организации в САЩ и Канада. Като участник в националнореволюционното движение и като ръководен деец на ВМРО Михайлов до края на живота си се придържа към схващането за българската етническа принадлежност на славянското население в Македония.

След като застава начело на ВМРО, издига лозунга за независима Македония не вече като тактика, а като стратегия на възглавяваната от него организация. Умира на 5 септември 1990 г. в Италия.

Този велик човек цял живот, чак до сетните си дни в изгнание, принуден да емигрира в чужбина, заради безродническата сянка на комунизма, защитава българските корени и идеи на българите в Македония и се бори срещу сръбската, гръцката и съветска пропаганда, опитваща се да обезбългари и създаде „македонската нация“. Във всички дела на този изключителен българин от Македония са въплатени жизнената сила на нашата нация и неунищожимата й воля за Свобода и национално обединение!“Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме ВМРО не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!“

Източник: focus-news.net

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!