BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млада коледарска дружина поздрави тараклийци с Рождество Христово

  • Written by:
Млада коледарска дружина поздрави жителите на града и района Тараклия с Рождество Христово, което бесарабските българи отбелязват по стар стил на 7 януари, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2338678

Тази година момчетата от втори клас от лицея „Олимпий Панов“ в град Тараклия се събраха в коледарската дружина. Облечените в български носии коледари поздравиха колективите на градските институции и семействата им с наближаващия светъл празник. Заедно с класната си ръководителка и преподавателя по музика малчуганите благославиха за здраве и берекет минувачите по главната улица в града, сътрудниците на кметството, районния съвет, многофункционалния център за обществени услуги, социалната служба и българското консулство. По време на поздравленията бяха взети всички предпазни мерки. Навсякъде по традиция им поднасяха подаръци и парички.

Инициативата бе на директора на бесарабския Театър „Смешен петък“ Иван Боримечков, който собственоръчно уши калпаците и елечетата, „за да могат и малките да продължат коледния обичай“.

Довечера, на Малка коледа (Бъдни вечер) възрастните коледари от театъра ще ходят в домовете на тараклийци и ще ги радват с пожеланията и песните си.

През последните години народните традиции се възраждат в Бесарабия. И ако никога не са забравяли за семейния празник по Коледа, то за съжаление тараклийци напоследък са започнали да забравят за коледуването, което винаги е било неизменен компонент на коледните празници. Понастоящем най-често коледните дружини се организират от културните организации.

Тази година поради пандемията повечето културни институции и училища в Тараклия показаха коледарския обичай във виртуалното пространство. По време на поздравленията бяха взети всички предпазни мерки.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!