BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министрите на външните работи на България и Северна Македония проведоха работна среща в София

  • Written by:

Министърът на външните работи на Северна Македония, днес връщайки се от посещение на Париж, пристигна на посещение в София, където се срещна с министъра на външните работи на България, Екатерина Захариева.

На срещата двамата министри са обсъдили двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония, текущите събития свързани с кризата с Covid-19 и начините, по които двете страни си сътрудничат за справяне с тези предизвикателства.

Министър Захариева е потвърдила принципната подкрепа на България за европейската интеграция на Северна Македония, при изпълнение на съответните условия. Тя също така заявила, че се полагат усилия за намиране на начин за доставяне на обещаните ваксини од България за Северна Македония.

Буяар Османи и Екатерина Захариева са направили преглед на съвместната работа по изпълнение на задълженията от Договора за приятелство от 2017 год, говорили са за секторно сътрудничество, а бил обсъден и планът за действие и възможността за неговото финализиране.

Събеседниците са изразили задоволство от досегашното сътрудничество и от конструктивния тон, в който се водят разговорите помежду им и между дипломатите от двете министерства. Двамата министри са използвали възможността да обменят мнения и по други теми от взаимен интерес. Една от темите била и как да се придвижат по-бързо конкретни проекти, които ще подобрят свързаността между България и Северна Македония.

В близко бъдеще, когато двете страни одобрят проекта на протокол, предстои да се проведе и втората междуправителствена конференция между българското и македонското правителство. Съпредседатели на тази среща ще бъдат министрите Османи и Захариева. От българска страна било обърнато внимание, че съгласно Договора от 2017 г. бъдещо заседание на Съвместната междуправителствена комисия следва да направи пълен преглед на изпълнението на Договора, да приеме годишен доклад за работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и да посочи конкретни бъдещи действия за сътрудничество.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!