BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МАНИ: Македонско-български езиков спор не е спор, а абсурд

  • Written by:

Така нареченият македонско-български езиков спор всъщност не е спор, а абсурд, заяви председателят на Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ академик Люпчо Коцарев, цитиран от сайта “Сакам да кажам” и БТА. Според него това се потвърждава както от четирите капитални издания за македонския език, представени днес пред сградата на МАНИ, така и от световната лингвистика.

„Възможно ли е през 21 век да се оспорват основни човешки права? Като обяви македонския език за изкуствен, БАН се позовава на две безсмислени твърдения – сходството с българския език и политическия характер на македонския език“, каза академик Коцарев. Над изданията работили около 60 лингвисти. Работите са достъпни и в дигитална форма на главната страница на МАНИ.

„Както ние успяхме да се обединим и да изложим всички аргументи и научни факти, свързани с македонския език, не само в рамките на нашата страна, а и в международните проучвания и получихме потвърждение от международната научна среда, вярвам, че и политиката и политическите фактори ще приемат тези факти, ще ги имат винаги предвид във всички премеждия, които ни очакват и в бъдеще“, каза и професор Марян Маркович.

На представянето на книгите присъства и външният министър Никола Димитров, който на свой ред каза: „За нас, македонците, македонският език е приключен въпрос и у нас, и по света. Всяко приятелство, за да бъде истинско, и европейските интеграции, за да бъдат европейски, подразбират нашето право на самоопределение.“

Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език e официалната позиция на Българската академия на науките. През май тази година екип от 12 учени от три български университета и от БАН събраха своите изследвания в книга, посветена на официалния език на република Северна Македония. Там са поместени ясни исторически сведения и научни доказателства, въз основа на които се прави заключение, че: „Официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944-та година“. Българските учени и специалисти по проблемите на езика смятат, че е дошло време да се обединят в създаването на единна национална научна позиция и тя да бъде аргументирана в книга. „Това, което сме казали в книжката е само научна позиция. Политиците и всички, които трябва да вземат решение имат пред себе си научна позиция, ние не предлагаме политически решения“ – казва проф. Васил Николов – ръководител на екипа от БАН.

Спора, за това дали има македонски език или не, спира Северна Македония от пълноправно членство в ЕС, тъй като България изисква спазване на договора за добросъседство от 2017 г. за да не спира страната. Няма напредък по въпросите на смесената историческа комисия (сред тях – идентичността на Гоце Делчев), отказ от идеята за македонско национално малцинство (проблем, на практика решен в договора) и отказ от официалната употреба на понятието „македонски език“, какъвто според България няма, са част от условията.

Източник: m.offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!