BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Македонският документален филм „Медена земя“ получи номинации в две категории за наградата Оскар

  • Written by:

Документалният филм од Северна Македония със заглавие „Медена земя“ (Honeyland) е номиниран в две категории за най-престижната награда в света на филма – Оскар, която се връчва от Американската филмова академия. „Медена земя“ е номиниран в категориите за най-добър документален филм и за най-добър международен игрален филм (филми от не-англоезични страни).

Филма „Медена земя“ е режисиран от Любо Стефанов и Тамара Котевска, и е само втория филм от Северна Македония, който е номиниран за наградата Оскар. Първият македонски филм номиниран за наградите на Американската филмова академия, беше филма „Преди дъжда“ в 1994 г., който тогава не успя да спечели Оскар.

В категорията – Оскар за най-добър документален филм, „Медена земя“ ще се състезава се още четири други филми: „Пещерата“(The Cave), „Ръба на демокрацията“ (The Edge of democracy), „За Сама“ (For Sama) и „Американска фабрика“ (American factory).

В категорията – Оскар за най-добър международен игрален филм, заедно с македонския филм в конкуренция са също така още четири филми: „Corpus Christi“ от Полша, „Les Miserables“ от Франция, „Pain and Glory“ от Испания и филма „Parasite“ от Южна Корея.

„Медена земя“ през тази година спечели много награди, между които най-значима беше наградата за най-добър документален филм на световно известният филмов фестивал Sundance, който се провежда в Парк Сити, САЩ. С това той стана първият македонски документален филм, който успя да влезе в конкуренция и да спечели награда на този фестивал.

Филма „Медена земя“ беше номиниран и за най-добър документален филм за 2019 година на „Европейските филмови награди“, които се връчват от Европейската филмова академия.

„Медена земя“ разказва историята на Хатидже Муратова, последната женa развъдник на диви пчели в Европа. Тя живее сама с болната си майка в село без пътища, без електричество и без течаща вода в изолиран планински район на Северна Македония. Хатидже Муратова е последната в дългата редица македонски диви пчелари, която изкарва жив пчелен мед и го продава в най-близкия град – отделечен на четири часа пеша. Основната идея на филма е да се изобрази принадлежността на човека към природата и нарушаването на естествения баланс, като се сблъскат два различни начина на използване на ресурсите на Земята.

Церемонията по връчване на наградите Оскар в „Театър Долби“ в Лос Анджелис, ще се проведе на 9 февруари.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!