BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Къща за занаяти „пониква“ в центъра на Шишковци за Балканска черга

  • Written by:

Къща за занаяти „пониква“ в центъра на село Шишковци, за стартиращия тази събота /21 септември/ Международен фестивал „Балканска черга“. Къщата ще започне да се изгражда ден по-рано, като идеята е на Етноцентър „Рубин“. В нея майстори занаятчии от региона ще покажат стари и позабравени занаяти като кошничарство, тъкачество, дърворезба и др.

„Както обещахме и по-рано ще покажем старата традиция за обработката на млякото и приготвянето на масло и сирене. За съжаление по независещи от нас причини кравата Пенка няма да може да присъства на празника, но за сметка на това ще поставим огромна снимка с нея. Предвидили сме да бъде направен специален кът с кошара, а сръчни жени от селото ще покажат нагледно пътят на млякото и производството на различни продукти от него“, обяви организаторът на проявата Борислав Крумов, който за 9-е поредна година успява да събере българи сърби и македонци на една обща черга.

Официалното откриване е от 11.30 часа /21 септември/ в центъра на Шишковци, а от 12 часа на изложба-базар ще бъдат показани картини от местни художници, черги и селскостопанска продукция. Естествено, че няма да липсват и много песни, танци, веселие и традиционна българска и сръбска скара, допълни още Крумов.

В залата на читалището, четири кюстендилски художнички, ще подредят изложба живопис с мотиви от кюстендилкото краище.

На 22-ри септември пък нашите сънародници от Босилеград ще зарадват многобройните жители и гости на селото с демонстрация на качамак, ще бъде показан и пътят на житото от нивата до зелника. Както традицията повелява тогава ще бъде подредена и 80-метровата черга от зелници.

И през третия ден всички гости и участници на „Балканска черга“ ги очакват много изненади и веселие. Именно тогава ще се проведе и традиционния турнир по борба, а най-силните мъже и жени ще покажат умения в дърпане на въже.

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!