BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой се гаври с българските знамена!?

  • Written by:

На 3 срещу 4 март, е изчезнало българско знаме оставено от граждани на Босилеград които са полагали венци и цветя пред паметника на Левски по повод Националния празник 3 март.

По този случай, Димитър Димитров днес е подал заявление в полицията в Босилеград.

Това не е пръв такъв случай. През 2011г. срещу Председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов и Председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бяха повдигнати обвинения, че по повод Националния празник 3 март били сложили на сградата на КИЦ-а българско знаме и бяха осъдени по „Закона за защита на знамето, гърба и името и делото на Йосип Броз Тито”. Година по-късно на Драголюб Иванчов бе направен обиск и му беше свалено българско знаме от родната му къща. На предишните парламентарни избори за народни представители в Народното събрание, пред избирателната секция в Босилеград бе поставено българско знаме и отново срещу председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бе повдигнато обвинение. През 2017г. по нареждане на кмета Владимир Захариев бе отнета паметна плоча с имената на жертвите от Погромът в Босилеградско на 15 – 16 май 1917г.

Очевидно е, че сръбските власти в Босилеград имат нулева толеранция към българските национални символи, независимо от това, че населението е изцяло българско и независимо от това, че на всяка официална среща заявяват, че се спазват правата на българското малцинство.

Парадоксално е, че по повод Националния празник 3 март, български знамена и знакови сгради от Турция до Ниагара бяха осветени с боите на българския трибагреник и никой не направи въпрос от това. Миналата година, пак по случай 3 март, емблематичните Бранков мост, мостът на Ада както и Палатата „Албания” в Белград бяха осветени с български национални бои. Очевидно само в Босилеград и Македония е проблем да си българин и да изявяваш българщината си дори и само по време на българските национални празници.

Източник: КИЦ „Босилеград”

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!