BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво предвиждат споразуменията между Косово и Сърбия

  • Written by:

Сръбският в. „Данас“ информира, че във Вашингтон сръбския президент Александър Вучич е подписал документ за нормализирането на икономическите отношения с Косово, подобен е подписан от косовския премиер Авдулах Хоти, докато американският президент Доналд Тръмп е подписал писмо за подкрепа към всяка страна. Всеки от документите е подписан едностранно.

В началото е записано, че изпълнението на споразумението за магистрала Белград-Прищина, което е подписано през февруари 2020 г. и което предвижда установяване на железопътен трафик, ще продължи.

Според съобщенията и двете страни ще отворят и експлоатират съвместния граничен пункт Мердаре. Също така двете страни ще влязат в мини Шенген, който бе стартиран от Сърбия, Албания и Северна Македония през октомври 2019 г.

Документите предвиждат, че Сърбия и Косово взаимно ще признават професионални дипломи и сертификати и че ще забранят използването на 5G устройства, доставяни от ненадеждни доставчици в техните комуникационни мрежи.

Документите също така споменават контрола на пътниците във въздушния трафик и взаимния обмен на информация.

И двете страни се ангажират да защитават религиозната свобода и да ускорят усилията за намиране и идентифициране на изчезнали лица. Документите задължават Сърбия и Косово да обявят „Хизбула“ за терористична организация като цяло.

Документът, подписан от министър-председателя на Косово, в края има отбелязано, че трябва да приеме едногодишен мораториум, който спира заявленията за членство в международни организации, но също така и точка за взаимно признаване на Косово и Израел.

В края на документа, подписан от Вучич, се посочва, че Сърбия ще спре кампанията за оттегляне на признаването на Косово, но също така че ще отвори офис в Йерусалим до 20 септември и ще премести посолството си в Йерусалим до 21 юли 2021 г.

Освен тези два документа, подписани от всеки от представителите на Сърбия и Косово, президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа само две писма за подкрепа – едно до Сърбия, едно до Косово.

В писмата се посочва, че САЩ насърчават продължаването на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, но също така и нормализирането на отношенията с Израел.

Също така се подчертава, че това е историческа дипломатическа стъпка, която ще осигури мир и стабилност на Балканите в дългосрочен план.

Източник: faktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!