BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба на марцишори (мартеници) бе открита в парламента на Молдова

  • Written by:

Занаятчии от няколко региона на страната и деца от социалните центрове на столицата представиха своите творби днес на втория панаир на марцишорите „Пролетта ни обединява“ в сградата на парламента, съобщава Mолдпрес.

Заместник-председателят на парламента Влад Батринча, който присъства на откриването, отбеляза, че празникът Марцишор е част от наследството на ЮНЕСКО, което означава, че традиции, история и култура на молдовския народ са известни по целия свят.

Влад Батринча благодари на занаятчиите, които представиха своите произведения, енергията и усилията им за тяхното създаване, като отбеляза, че те са донесли празника на пролетта в сградата на Законодателното събрание.

Депутатът Арина Спатару, организатор на панаира, заяви, че тази година изложбата се провежда под лозунга „Никой не отлага пролетта“, а присъствието на занаятчии от северната част на страната е премиерата на събитието.

Първият събор на мартениците „Пролетта, която ни обединява“ се състоя миналата пролет.

Марцишор (Mărţişor от молд. martie, мартие „март“), е традиционен празник за посрещането на пролетта в Молдова и Румъния. Чества се на 1 март. На този ден хората си подаряват малки бутониери под формата на цветя, изработени от конци от бели и червени цветове. Тази украса, подобно на празника, се нарича марцишор. В България и Северна Македония има празник на Баба Марта, на този ден е обичайно да се дават подобни бутониери, наречени там мартеници.

снимка: Парламент

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!