BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ивица Дачич: Уважаваме правата на националните малцинства

  • Written by:

Сръбският външен министър Ивица Дачич направи разяснения за думите си по отношение на българското малцинство в Сърбия, които предизвикаха напрежение между София и Белград.

В интервю за сръбската Регионална радио телевизия на Войводина Дачич обяснява, че е дал пример с българите в Сърбия, за да обърне внимание на значението на въпроса със статута на националните малцинства днес, когато съществуват международни конвенции за правата на националните малцинства и европейски ценности във връзка с правата на националните и религиозни общности и подчертава, че това в никакъв случай не е лошо.

Обяснява, че Фокусът на неговия разговор обаче е върху сърбите в Черна гора и обвиненията на Подгорица, че Белград се меси във вътрешната им политика, като се грижи за сърбите, които въпреки че са 30% от населението на Черна гора, не са признати за малцинство, а българите в Сърбия, които са едва 0.26%, са признати.

Дачич уверява, че по въпроса с българите в Сърбия има планове за действие и поети ангажименти, които се изпълняват.

Източник: news.bnt.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!