BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Знамето на НАТО се развя пред Събранието на Северна Македония

  • Written by:

От вчера знамето на НАТО вече официално се развява пред сградата на македонския парламент в Скопие. Това стана след като депутатите в Събранието на Северна Македония, на тържествено заседание ратифицираха Протокола за присъединяване на страната към НАТО. Подкрепа за това Северна Македония да стане 30 държава-членка на НАТО, дадоха 114 депутати от общо 120 депутати в македонското събрание, без нито един глас против или въздържал се.

Както вече съобщихме, въпреки ратификацията на Протокола за членство в македонското събрание, Северна Македония все още не е полноправна членка на НАТО. Това е заради факта, че процеса на ратификация на Протокола за членство на Северна Македония остава да приключи и в Испания. Bчерашната предсрочна ратификация в македонския парламент беше заради това, че събранието ще бъде разпуснато в неделя – на 16 февруари, тъй като в Северна Македония се провеждат предсрочни парламентарни избори на 12 април.

На тържествено заседание на македонския парламент, президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски заяви, че членството в НАТО същевременно е привилегия, но и отговорност за изпълнение на решенията на Алианса. Македонския президент допълни, че членството в НАТО нямало да бъде възможно без дълбоките политически промени в страната през последните години, особено с подписването на договорите с Гърция и България. Президентът Пендаровски подчерта, че още преди повече от 26 години, т.е. през декември 1993 год., депутатите от първият парламентарен състав в независима, суверенна и демократична Македония са донели стратегическото решение за членство на страната в НАТО.

Обръщения пред депутатите в македонското събрание имаха и премиерът на Северна Македония, Оливър Спасовски, по един представител от всички парламентарно представени политически партии, както и председателят на Парламентарната асамблея на НАТО, Атила Местерхази.

Представителят на НАТО похвали търпението и политическата смелост на политиците в Северна Македония, като подчерта, че положените усилия в крайна сметка ще се изплатят с членството в НАТО и това ще бъде важно послание за целия регион.

Очакванията и на македонските държавни представители и на представителите на НАТО са процеса на ратификация на Протокола в парламента на Испания да приключи през следващия месец и Северна Македония най-късно до началото на арпил, да стане 30-та полноправна членка на най-мощния военно-политически съюз в света.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!