BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жега – октомври ще бъде август

  • Written by:

През голяма част от октомври ще се радваме на слънце, златна есен и топло, меко време. 

Най-високите температури през месеца у нас ще бъдат около средата на първото десетдневие, в повечето места между 28 и 33 градуса, но в отделни райони ще достигнат 35-36 градуса. Най-ниските температури през месеца ще са между минус 1 и 4 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

есен

iStock/Getty Images

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, в планинските райони – от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 литра на квадратен метър, за останалите – между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър.

море

iStock/Getty Images

След захлаждането в края на септември, още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6 октомври вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35-36 градуса.

Около 6-7 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

В самия край на десетдневието се повишава вероятността за превалявания.

есен

iStock/Getty Images

През второто десетдневие на октомври температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. През периода 12-18 октомври времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода отново ще има вероятност за превалявания. През втората – тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и с ниска облачност в сутрешните часове, прогнозира Марияна Попова.

есен храна

iStock/Getty Images

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!